Opäť je ten čas vybrať sa do lesa na prechádzku s košíkom a priniesť si cesnak medvedí. Nezmeškajte jeho sezónu a pochutnajte si na jeho sviežich a zdravých listoch.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Sven Hofmann / Shutterstock
Galéria k článku
Cesnak medvedí (Allium ursinum) patrí k rastlinám, ktoré boli známe a využívané už našimi predkami. Veľmi obľúbený je aj dnes a nie len preto, že je chutnou prísadou do jedál, ale je aj rastlinou s bohatou históriou, širokým využitím a významnými zdravotnými benefitmi. Jeho účinky sú oceňované po stáročia a dodnes patrí medzi najcennejšie divoko rastúce bylinky našich lesov.
Zdroj: istock
Cesnak medvedí dostal svoje pomenovanie z latinského slova ursus – medveď. Práve medvede ho vraj s obľubou konzumujú hneď po prebudení zo zimného spánku, aby si dopriali vitamíny, minerály aj potrebnú očistu pre tráviaci trakt a črevá. Preto sa hovorí, že dodáva medvediu silu.
Cesnak medvedí pre zdravie
- Detoxikácia organizmu
Podporuje čistenie krvi, pomáha zbavovať telo toxínov a škodlivých látok. Priaznivo účinkuje na črevá a telo zbavuje hlienov. - Podpora trávenia
Stimuluje tvorbu tráviacich enzýmov, čím zlepšuje trávenie a zmierňuje plynatosť. - Posilnenie imunity
Má silné antibakteriálne a antivírusové účinky, čím pomáha telu bojovať proti infekciám. Zaraďuje sa medzi prírodné antibiotiká. - Protizápalové účinky
Obsahuje látky, ktoré pomáhajú zmierňovať zápaly v tele, čím sú vhodné napríklad pri artritíde. - Podpora dýchacích ciest
Pomáha pri prechladnutí, kašli a zápaloch dýchacích ciest vďaka svojmu antibakteriálnemu účinku. - Podpora nervového systému
Má upokojujúce účinky a môže pomôcť pri strese a vyčerpaní.
Zdroj: iStock
Podľa niektorých historických prameňov ho využívali už Kelti a Germáni. V ľudových tradíciách sa cesnak medvedí spájal s očistnými rituálmi a ochranou pred zlými silami.
Zber a uskladnenie
Odporúča sa zbierať iba listy, pretože vykopanie celej rastliny vrátane cibuľky ju ničí. Najlepšie je zbierať mladé, svieže listy ešte pred kvitnutím, pretože neskôr strácajú svoju typickú chuť a obsah vitamínov.
Listy sa konzumujú čerstvé, keďže sušením strácajú svoje účinné látky. Sú vynikajúce v šalátoch, nátierkach, polievkach, hlavných jedlách alebo len na chlieb s maslom.
V chladničke vydržia niekoľko dní, ak ich zabalíte do mokrej vreckovky a uložíte do uzatvárateľnej nádoby. Na dlhšie uskladnenie je ideálne pripraviť pesto, tinktúru alebo listy zamraziť.
Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.