Reklama

Kupujete šalát z obchodu? Slovenskí vedci si posvietili na baktérie a plesne

Vo všeobecnosti sa zelené potraviny považujú za zdravšie a ekologickejšie ako živočíšne produkty. Preferovanie vegetariánskej stravy je dobré pre naše zdravie, životné prostredie a je aj „trendy“. Je však balená zelená skutočne taká zdravá?

Zdroj: Shutterstock

Reklama
záhradkár logo

TASR

Tlačová agentúra Slovenskej republiky

Vedci z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied (SAV) sa zamerali na možné patogény zelených potravín. Taktiež na saprofytické mikroorganizmy, ktoré môžu ovplyvniť šaláty pripravené na konzumáciu. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Tináková.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER | Viete, ako pestovať priesady v kockách hliny?
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    "Kvalita závisí od podmienok a metód pestovania, umývania, balenia, skladovania, prepravy a distribúcie, ako aj od akýchkoľvek iných operácií, ktoré môžu podporiť alebo zvýhodniť rast mikroorganizmov," vysvetlil vedúci výskumného tímu z Ústavu molekulárnej biológie SAV Domenico Pangallo. Niektoré mikroorganizmy môžu podľa neho spôsobiť predčasné znehodnotenie produktu, zatiaľ čo iné sú nebezpečné pre ľudí.

    Úplné vylúčenie mikrobiologického rizika v šalátoch pripravených na konzumáciu je podľa mikrobiológov SAV štatisticky nereálne, pretože ku kontaminácii môže dochádzať v celom procese výroby. Trh šalátov určených priamo na konzumáciu však môže podľa nich ťažiť z nových udržateľných technológií, ktoré môžu podporiť rozhodnutia v oblasti riadenia rizík predtým, ako sa šaláty dostanú k spotrebiteľom.

    "Na tento účel vyvíja naše laboratórium diagnostické vysokovýkonné sekvenačné protokoly zamerané na detekciu potenciálnej mikrobioty (baktérie a plesne) schopnej ovplyvniť šaláty pripravené na konzumáciu, ale aj naše zdravie," dodal vedec.