Reklama

Kvasená kapusta je vitamínový superliek! Dôležité rady, aby sa podarila a dlho vydržala

Množstvo vitamínov a neuveriteľná výživová hodnota. Doprajte si kvasenú kapustu.

Zdroj: profimedia.sk

Reklama

Kyslá kapusta v surovom stave obsahuje viac vitamínu C ako citrón. Zdravá je aj kapustová šťava, ktorá v procese kvasenia získa množstvo vitamínov. Doprajte si ju aj vy!

Poklad našich predkov...

Kapusta bola dlhé stáročia považovaná za jedlo pre chudobných. Podľa niektorých informácií ju konzumovali v Číne už pred vyše 2000 rokmi, iné zdroje uvádzajú dokonca až 6000 rokov.

Využite úrodu a pripravte kvasenú kapustu.

Zdroj: profimedia.sk

Využite úrodu a pripravte kvasenú kapustu.

K nám do Európy ju údajne doniesli Tatári. Ujala sa najmä v oblasti dnešného Nemecka, kde sa stala tradičnou surovinou.

Kvasená kapusta a zemiaky boli v minulosti dennou súčasťou zimného jedálneho lístka našich predkov.

Čítajte tiež:

Ako na to?

Hlávky bielej kapusty je treba očistiť, odstrániť hlúb a nakrájať nožom alebo na strúhadle. Na spodok nádoby na kyslú kapustu môžete pridať pár celých listov či kúsky chrenu. Potom pridávajte nastrúhanú kapustu, ktorú je treba poriadne utlačiť. Ideálne je obuť si gumáky a utláčať ju nohami.

Na 1 kg kapusty je treba pridať 20 g soli. Každú vrstvu kapusty treba dobre zasypať týmto množstvom soli. Niekto pridáva aj viac soli, ale 30 g na 1 kg nastrúhanej kapusty je maximum. Spolu s kapustou pridajte aj zopár jabĺčok. Podľa konkrétneho receptu vrstvite prípadne aj iné suroviny.

Zdroj: profimedia.sk

Množstvo vitamínov a neuveriteľná výživová hodnota. Doprajte si kvasenú kapustu.

Keď je už nádoba takmer plná natlačenej kapusty, ktorá pustila šťavu a pení, tak jej povrch treba zaťažiť kameňom alebo drevenými doskami. Potom zakryte vrchnákom a do žliabku súdka nalejte vodu, ktorá zabráni prenikaniu vzduchu ku kapuste.

Zdroj: PLUS JEDEN DEŇ

Pripravte si a majte zásobu vitamínov.

Nádobu s kapustou skladujte v miestnosti s teplotou asi 15 °C, kde začne kvasiť. Asi po dvoch týždňoch kapustu skontrolujte. Ak je to potrebné dolejte prevarenú a osolenú vodu. Po mesiaci je treba nádobu premiestniť na miesto s teplotou ideálne okolo 0 °C. Kapusta už je vtedy hotová a vy nezabudnite, že vždy, keď si z nej odoberiete je treba ju na povrchu opäť zaťažiť.

Pre zdravie

Prednostne treba spomenúť, že kvasená kapusta v surovom stave je výborným zdrojom vitamínu C. C-čko prispieva k podpore imunitného systému, preto je skvelé, že práve v jesennom a zimnom období, keď najčastejšie podliehame chorobám dýchacích ciest či chrípke ju môžeme mať čerstvú a po ruke.

Samozrejme, treba dodať, že tepelné spracovanie či doba skladovania znižujú obsah vitamínov.

Zdroj: archív

Okrem vitamínu C v nej nájdeme aj vitamíny E, K a viacero vitamínov skupiny B.

Okrem vitamínu C v nej nájdeme aj vitamíny E, K a viacero vitamínov skupiny B. Obsahuje tiež množstvo minerálnych látok, ako sú železo, horčík, draslík, zinok, vápnik, síra a ďalšie. Kapusta je tiež bohatá na vlákninu, antioxidanty a ďalšie prospešné látky. Kvasená kapusta je dokonca bohatšia na vitamíny ako kapusta surová.

Keby sme mali jej prospešné účinky na zdravie zhrnúť, tak je výborná pre posilnenie obranyschopnosti organizmu a vďaka draslíku pomáha znižovať krvný tlak . Vďaka vláknine a mliečnym baktériám je priaznivá pre črevá, pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi a podporuje aj chudnutie. Taktiež je výnimočná v boji proti rakovine.