Už len pár dní a môžete zberať ÚRODU! Ale POZOR na alergické reakcie
18. 10. 2023, 11:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:39)

Zdroj: Canva
Prvé plody hurmikaki dozrievajú počas jesene. Ideálne, ak počkáte aspoň do októbra, kým poriadne dozrejú. Nedostatočne prezreté plody sú horké, trpké a tuhé, môžu spôsobiť alergické reakcie.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Strom hurmikaki kvitne na jar, zvyčajne v máji, pričom plody dozrievajú koncom septembra až októbra. Narozdiel od iných druhov ovocia, nezrelé plody sú nepožívateľné, trpké. Najjednoduchší spôsob, ako zistiť, či sú už zrelé, je nechať ich prejsť mrazom.
Zdroj: profimedia.sk
Môžete ich nechať na strome až do Vianoc.
Niektoré odrody hurmikaki môžete zberať aj skôr. Skvelý trik je, ak ich necháte krátko uložené v mrazničke a následne niekoľko dní v teple. Plody sú chuťovo rôsolovité podobné marhuliam a je z nich vynikajúci džem. Zaujímavé je, že ho môžete konzumovať celé so šupkou alebo len vydlabať dužinu lyžicou.
Zdroj: Canva
Nezrelé plody majú trpkú chuť.
Listy stromu hurmikaki, nazývaného aj ebenovník, zvyčajne opadávajú pred dozretím plodov, ktoré zostávajú na holých konároch. Plody sú skvelé pri zastavovaní hnačiek alebo zmierňovaní zápalov čriev. Upravuje trávenie. Na trávenie má lepší vplyv menej dozreté kaki, pretože obsahuje viac tanínu, ale pozor na príliš trpkú chuť môže vyvolať dávenie. Okrem toho je veľkou pomocou, a rovnako aj prevenciou pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.