Má intenzívnu chuť, posilňuje IMUNITU a bráni vzniku rakoviny. Konzumovali by ste ho každý deň?
2. 10. 2023, 14:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:39)

Zdroj: Shutterstock
Chren bol dlho neoddeliteľnou súčasťou jedálnička a jednou z mála možností ako vyrobiť pikantnejšie verzie pokrmov. Inšpirujte sa tipmi, ako ho konzumovať aj každý deň.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Zdroj: Dušan Křístek, Shutterstock
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Galéria k článku

Spracovaný chren vydrží až 3 mesiace v chladničke. Rýchlo však stráca ostrosť a najintenzívnejšie chutí v priebehu prvých 3 až 4 týždňov. Ak ho nechcete konzumovať čerstvý, tu je niekoľko tipov, ako ho môžete spracovať.
Omáčky
Chren môžete použiť na prípravu ostrých omáčok, ktoré dodajú jedlu pikantnú chuť. Zmiešajte nastrúhaný chren s kyslou smotanou alebo majonézou a pridajte k nemu citrónovú šťavu, soľ a cukor podľa chuti. Táto omáčka je skvelým doplnkom k rybám, mäsám, a grilovaným zeleninám.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Ochutené maslo s chrenom podávame napr. k zemiakom pečeným v šupke alebo k bifteku.
Šaláty
Nastrúhaný čerstvý chren môžete pridať do zeleninového šalátu, aby ste mu dodali ostrú chuť a zároveň zvýšili jeho pikantnosť.
Maslo
Chrenové maslo si vyrobíte tak, že zmiešate nastrúhaný chren so zmäknutým maslom a ochutíte soľou a mletým bielym korením. Toto maslo môžete použiť na ochutenie zemiakov, zemiakových placiek, alebo k pečenému mäsu. Je výborným základom obložených chlebíčkov a chuťoviek.
Zdroj: shutterstock
Ideálny čas na zber chrenu je jeseň.
Marinády
Chrenová marináda dodáva mäsám a rybám vynikajúcu chuť a špecifickú vôňu. Zmiešajte nastrúhaný chren s olejom, octom, soľou, cukrom a bylinkami a nachajte cez noc mäso marinovať.
Konzervovanie
Ak máte veľké množstvo čerstvého chrenu, môžete ho zavariť. Pripravte si nálev z vody, cukru, trocha soli a octu. Zavarený chren skladujte v chladičke. Týmto spôsobom si môžete uchovať jeho chuť dlhší čas.