Reklama

Má intenzívnu chuť, posilňuje IMUNITU a bráni vzniku rakoviny. Konzumovali by ste ho každý deň?

Čerstvý chren obsahuje antioxidanty, ktoré majú priaznivé účinky na obranyschopnosť.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Chren bol dlho neoddeliteľnou súčasťou jedálnička a jednou z mála možností ako vyrobiť pikantnejšie verzie pokrmov. Inšpirujte sa tipmi, ako ho konzumovať aj každý deň.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER | 5 BENEFITOV, pre ktoré sa oplatí hrušku konzumovať každý deň

    Spracovaný chren vydrží až 3 mesiace v chladničke. Rýchlo však stráca ostrosť a najintenzívnejšie chutí v priebehu prvých 3 až 4 týždňov. Ak ho nechcete konzumovať čerstvý, tu je niekoľko tipov, ako ho môžete spracovať.

    Omáčky

    Chren môžete použiť na prípravu ostrých omáčok, ktoré dodajú jedlu pikantnú chuť. Zmiešajte nastrúhaný chren s kyslou smotanou alebo majonézou a pridajte k nemu citrónovú šťavu, soľ a cukor podľa chuti. Táto omáčka je skvelým doplnkom k rybám, mäsám, a grilovaným zeleninám.

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Ochutené maslo s chrenom podávame napr. k zemiakom pečeným v šupke alebo k bifteku.

    Šaláty

    Nastrúhaný čerstvý chren môžete pridať do zeleninového šalátu, aby ste mu dodali ostrú chuť a zároveň zvýšili jeho pikantnosť.

    Maslo

    Chrenové maslo si vyrobíte tak, že zmiešate nastrúhaný chren so zmäknutým maslom a ochutíte soľou a mletým bielym korením. Toto maslo môžete použiť na ochutenie zemiakov, zemiakových placiek, alebo k pečenému mäsu. Je výborným základom obložených chlebíčkov a chuťoviek.

    Zdroj: shutterstock

    Ideálny čas na zber chrenu je jeseň.

    Marinády

    Chrenová marináda dodáva mäsám a rybám vynikajúcu chuť a špecifickú vôňu. Zmiešajte nastrúhaný chren s olejom, octom, soľou, cukrom a bylinkami a nachajte cez noc mäso marinovať.

    Konzervovanie

    Ak máte veľké množstvo čerstvého chrenu, môžete ho zavariť. Pripravte si nálev z vody, cukru, trocha soli a octu. Zavarený chren skladujte v chladičke. Týmto spôsobom si môžete uchovať jeho chuť dlhší čas.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS