Mäta pre zdravie! Ani len netušíte, čo všetko dokáže
26. 7. 2024, 11:00 (aktualizované: 29. 7. 2024, 11:01)

Zdroj: Canva
Obľúbená bylinka v sebe ukrýva množstvo skvelých účinkov a ponúka viac ako 600 odrôd.
Zdroj: Canva
Zdroj: Canva
Zdroj: Canva
Galéria k článku

10 účinkov na zdravie
- Mäta obsahuje silice, triesloviny, flavonoidy, horčiny a ďalšie látky. Z minerálov draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, sacharidy, sodík, železo, vápnik, zinok a z vitamínov sú to A, B a C.
- Má protizápalový a antiseptický účinok.
- Využíva sa pri zápaloch sliznice, ústnej dutiny a horných dýchacích ciest.
- Dezinfikuje ústnu dutinu, osviežuje dych a neutralizuje zápach z úst.
- Prospešne pôsobí aj na centrálny nervový systém a pomáha pri bolestiach hlavy.
- Je neprekonateľná, pokiaľ ide o problémy so žalúdkom a črevami.
- Podporuje trávenie a tvorbu žalúdočných štiav, odstraňuje kŕče a tlmí nadúvanie, čo prospieva zdraviu čriev.
- Čaj z nej príjemne osvieži počas horúceho dňa a dobre pôsobí aj proti cestovnej nevoľnosti.
- Celkovo je však skvelá, keď vás trápi žalúdočná nevoľnosť.
- Mäta je tiež výborná relaxačná bylinka, ktorá pomáha zmierniť bolesť a napätie svalov.
Zdroj: Canva
Spoznajte silu obľúbenej bylinky.
Pestovanie
Mäta je mrazuvzdorná rastlinka. Obľubuje priepustnú vápenatú pôdu, bohatú na živiny a humus. Vyhovuje jej svetlé i polotienisté miesto a vlhká pôda. Treba ju často zaštipovať alebo rezať, čím sa podporí rast nových výhonkov. Kvitne od júna do septembra a dorastá do výšky 30 až 100 cm. Je veľmi invazívna.
Ak ju neudržíte pod kontrolou, rozrastie sa po celej záhrade. V črepníkoch ju tiež nesaďte do spoločných výsadieb, pretože by mohla ostatné rastlinky vytlačiť. Doprajte jej výživnú pôdu a dostatočnú zálievku. Oplatí sa ju pravidelne používať a tým ju strihať, pretože strih ju podporí v raste.
Hotovú rastlinku kúpite bežne na trhoch, v záhradných centrách, ale aj v supermarketoch. Môžete si ju však dopestovať aj zo semienok. Na výber máte množstvo zaujímavých odrôd. Napríklad mäta ‘Banana’, ktorá ponúka vôňu mentolu a banánov, či ‘Appelminze’, ktorá vonia po jablkách, mäta ‘Chocolate’ s vôňou čokolády, ‘Eau-de-Cologne’ s vôňou kolínskej či ‘Garlic’, ktorá vonia cesnakovo a mnoho ďalších.
Zdroj: shutterstock.com
Poznáme vyše 600 odrôd mäty.
Zber a sušenie
Mätu zberajte od jari až do jesene s výnimkou obdobia, keď kvitne. Na zber bylinky si vyberte suché počasie. Môžete zberať celé stonky a tie potom sušiť zavesené vo zväzkoch. Odstráňte škaredé či poškodené listy, ale bylinku pred sušením nepremývajte vodou. Mätu je ideálne sušiť na tienistom a suchom mieste s dobrým prúdením vzduchu. Trvá to niekoľko dní a to, že je bylina dobre vysušená zistíte tak, že sa listy budú drobiť. Listy môžete zo stoniek obrať a uskladniť.
Mätu môžete sušiť aj v susičke. Najviac však pri teplote 35 °C.
Zdroj: Canva
Čaj z mäty príjemne osvieži počas horúceho dňa a dobre pôsobí aj proti cestovnej nevoľnosti.
Sirup z mäty
Potrebujete: 1 l prevarenej vody, aspoň 30 vetvičiek mäty, 500 g cukru, 1 citrón alebo šťavu z citróna, 10 g kyseliny citrónovej
Čerstvú mätu dobre opláchnite a nechajte vyschnúť. Potom ju nakrájajte na menšie kúsočky. Do hrnca si dajte vodu a cukor. Priveďte k varu a dobre rozmiešajte. Pridajte mätu a chvíľku ešte povarte. Potom nechajte zmes stáť aspoň 2 hodiny a občas premiešajte.
Pripravte si sitko a zmes preceďte. Opäť dajte variť, priveďte k varu a pridajte šťavu z citróna a kyselinu citrónovú. Dobre zamiešajte. Sirup potom môžete skladovať v chladničke v pohároch na zaváranie alebo sklenenej fľaši s vrchnákom.