Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
TEASER: Viete, ktoré čaje sa oplatí piť po päťdesiatke?
Listová zelenina
Má veľa výhod, jednou z nich je vysoký podiel vápnika. Najlepšie sú tmavšie druhy s horkastou chuťou, ako je mangold či kel kučeravý. Zelené listy obsahujú aj vitamín K, ktorý je pre kvalitu a pevnosť kostí rovnako dôležitý. Dobre urobíte, ak jedlá obohatíte napríklad o žeruchu, čínsku kapustu alebo špenát.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Máte chuť na brokolicu? Zapiecť si ju môžete s karfiolom
Brokolica
V 100 gramoch brokolice nájdete 90 mg vitamínu C. Ale aj brokolica so svojim obsahom vitamínu K pomáha k vstrebávaniu vápnika. Okrem toho obsahuje aj kyselinu listovú a vápnik. Navyše sa pýši zlúčeninami na podporu metabolizmu a zdravia srdca.
Slivky
Bolia vás kĺby alebo trápi reuma? Dajte si slivky. Dobre poslúžia i sušené. Slivky sú zdrojom draslíka, železa, fosforu, medi a vitamínu K. Obsahujú aj bór, ktorý znižuje vylučovanie vápnika i horčíka.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
TOP 9 odrôd kivi vhodných do severných oblastí Slovenska
Kivi
Okrem vitamínu C je kivi tiež bohaté na vitamín K, dôležitého pre vstrebávanie vápnika. Navyše skvelou správou je, že kivi sa darí aj v našich podmienkach a toto ovocie si s úspechom pestuje už nejeden záhradkár!
Figy
Sušené figy obsahujú vlákninu a vápnik prospešný pre zdravie kostí. Bohaté sú aj na horčík, ktorý pomáha udržiavať správnu funkciu svalov, stabilizovať srdcový rytmus a posilňovať kosti.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
TEASER | Ako zistiť, či sú vajcia v chladničke ČERSTVÉ? Zdroj: redakcia Záhradkár
Vajcia
Pre udržanie zdravých kostí by nemali na vašom tanieri chýbať ani vajcia. Obsahujú vitamín D, ktorý pomáha vápnik absorbovať do kostí. Vajcia konzumujte minimálne trikrát týždenne. Najľahšie stráviteľné sú vajíčka uvarené namäkko.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
VIDEO | Cez zimu vitamíny doplňte pomocou mikrozeleniny! Zdroj: NMH/Záhradkár
Klíčky
Aj keď nie celý rok môžete mať úrodu zo záhrady, klíčky sú iné. Tie si dopestujete v lete aj v zime, na jar aj jeseň. Skrátka vždy, keď to budete potrebovať. Sú zdravšie ako zelenina, pretože v nich sa koncentruje omnoho viac vitamínov ako v dozretých plodoch. Klíčky sú tiež dobrým zdrojom kyseliny listovej a vápnika.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Ako sa nalíčiť po 60-tke? Nefunguje to, čo nás skrášlilo v 30-tke! Zdroj: IG @instylegermany
Mak
Mak sa radí medzi najlepšie zdroje vápnika. V 100 gramoch malých zrniečok sa ukrýva približne 1 300 miligramov tohto cenného minerálu. Aj keď si ho dáte len v malom množstve, stále telu doplníte jeho slušnú dávku. Makom môžete dochutiť jogurt či kašu.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Viete, že lúskanie orechov si môžete ZJEDNODUŠIŤ? Zdroj: redakcia Záhradkár
Orechy a semienka
Orechy sú bohaté na rastlinné bielkoviny, železo, vitamíny E, D a fosfor. Siahnuť môžete po vlašských orechoch či mandliach. Zo semienok sú z hľadiska vápnika najcennejšie sezamové, ktoré obsahujú až 670 mg vápnika na 100 gramov semienok.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
TEASER: Spoznajte zdravotné BENEFITY červených fazuliek! ADZUKI je nielen zdravá, ale aj chutná
Strukoviny
Sú vynikajúcim zdrojom živočíšnych bielkovín a sú tiež bohaté na železo a fosfor, ktoré hrajú zásadnú úlohu pri vstrebávaní vápnika. Vhodná pre kosti je najmä biela fazuľa.