Reklama

Máte už po päťdesiatke? Toto sú veci, ktoré by ste mali jesť!

Telo na problém upozorní varovnými signálmi.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Ľudia po päťdesiatke potrebujú vyššiu dávku vápnika! Dôležité sú však aj iné minerály a vitamíny. Čo by ste mali jesť, keď

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER: Viete, ktoré čaje sa oplatí piť po päťdesiatke?

    Listová zelenina

    Má veľa výhod, jednou z nich je vysoký podiel vápnika. Najlepšie sú tmavšie druhy s horkastou chuťou, ako je mangold či kel kučeravý. Zelené listy obsahujú aj vitamín K, ktorý je pre kvalitu a pevnosť kostí rovnako dôležitý. Dobre urobíte, ak jedlá obohatíte napríklad o žeruchu, čínsku kapustu alebo špenát.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Máte chuť na brokolicu? Zapiecť si ju môžete s karfiolom

      Brokolica

       V 100 gramoch brokolice nájdete 90 mg vitamínu C. Ale aj brokolica so svojim obsahom vitamínu K pomáha k vstrebávaniu vápnika. Okrem toho obsahuje aj kyselinu listovú a vápnik. Navyše sa pýši zlúčeninami na podporu metabolizmu a zdravia srdca. 

      Slivky

      Bolia vás kĺby alebo trápi reuma? Dajte si slivky. Dobre poslúžia i sušené. Slivky sú zdrojom draslíka, železa, fosforu, medi a vitamínu K. Obsahujú aj bór, ktorý znižuje vylučovanie vápnika i horčíka.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        TEASER: Zber koreňovej zeleniny má svoje pravidlá
        Zdroj: redakcia Záhradkár

        Petržlen

        Petržlen je bohatý na vitamín K. Ten ovplyvňuje metabolizmus osteokalcínu, ktorý je nevyhnutný pre vstrebávanie vápnika.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          TOP 9 odrôd kivi vhodných do severných oblastí Slovenska

          Kivi

          Okrem vitamínu C je kivi tiež bohaté na vitamín K, dôležitého pre vstrebávanie vápnika. Navyše skvelou správou je, že kivi sa darí aj v našich podmienkach a toto ovocie si s úspechom pestuje už nejeden záhradkár!

          Figy

          Sušené figy obsahujú vlákninu a vápnik prospešný pre zdravie kostí. Bohaté sú aj na horčík, ktorý pomáha udržiavať správnu funkciu svalov, stabilizovať srdcový rytmus a posilňovať kosti.

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            TEASER | Ako zistiť, či sú vajcia v chladničke ČERSTVÉ?
            Zdroj: redakcia Záhradkár

            Vajcia

            Pre udržanie zdravých kostí by nemali na vašom tanieri chýbať ani vajcia. Obsahujú vitamín D, ktorý pomáha vápnik absorbovať do kostí. Vajcia konzumujte minimálne trikrát týždenne. Najľahšie stráviteľné sú vajíčka uvarené namäkko.

            Video Player is loading.
            Stream Type LIVE
            Advertisement
            Current Time 0:00
            Duration 0:00
            Remaining Time 0:00
            Loaded: 0%
              • Chapters
              • descriptions off, selected
              • subtitles off, selected
              VIDEO | Cez zimu vitamíny doplňte pomocou mikrozeleniny!
              Zdroj: NMH/Záhradkár

              Klíčky

              Aj keď nie celý rok môžete mať úrodu zo záhrady, klíčky sú iné. Tie si dopestujete v lete aj v zime, na jar aj jeseň. Skrátka vždy, keď to budete potrebovať. Sú zdravšie ako zelenina, pretože v nich sa koncentruje omnoho viac vitamínov ako v dozretých plodoch. Klíčky sú tiež dobrým zdrojom kyseliny listovej a vápnika.

              Video Player is loading.
              Stream Type LIVE
              Advertisement
              Current Time 0:00
              Duration 0:00
              Remaining Time 0:00
              Loaded: 0%
                • Chapters
                • descriptions off, selected
                • subtitles off, selected
                Ako sa nalíčiť po 60-tke? Nefunguje to, čo nás skrášlilo v 30-tke!
                Zdroj: IG @instylegermany

                Mak

                Mak sa radí medzi najlepšie zdroje vápnika. V 100 gramoch malých zrniečok sa ukrýva približne 1 300 miligramov tohto cenného minerálu. Aj keď si ho dáte len v malom množstve, stále telu doplníte jeho slušnú dávku. Makom môžete dochutiť jogurt či kašu.

                Video Player is loading.
                Stream Type LIVE
                Advertisement
                Current Time 0:00
                Duration 0:00
                Remaining Time 0:00
                Loaded: 0%
                  • Chapters
                  • descriptions off, selected
                  • subtitles off, selected
                  Viete, že lúskanie orechov si môžete ZJEDNODUŠIŤ?
                  Zdroj: redakcia Záhradkár

                  Orechy a semienka

                  Orechy sú bohaté na rastlinné bielkoviny, železo, vitamíny E, D a fosfor. Siahnuť môžete po vlašských orechoch či mandliach. Zo semienok sú z hľadiska vápnika najcennejšie sezamové, ktoré obsahujú až 670 mg vápnika na 100 gramov semienok.

                  Video Player is loading.
                  Stream Type LIVE
                  Advertisement
                  Current Time 0:00
                  Duration 0:00
                  Remaining Time 0:00
                  Loaded: 0%
                    • Chapters
                    • descriptions off, selected
                    • subtitles off, selected
                    TEASER: Spoznajte zdravotné BENEFITY červených fazuliek! ADZUKI je nielen zdravá, ale aj chutná

                    Strukoviny

                    Sú vynikajúcim zdrojom živočíšnych bielkovín a sú tiež bohaté na železo a fosfor, ktoré hrajú zásadnú úlohu pri vstrebávaní vápnika. Vhodná pre kosti je najmä biela fazuľa.