Mnoho záhradkárov na ňu zabudlo, ale je to škoda! Vysejte okrúhlicu na jesenný zber
24. 8. 2021, 20:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:34)

Zdroj: pinterest.com
Chuťou pripomína kaleráb a vzhľadom reďkovku, ak koncom leta vysejete okrúhlicu, z úrody sa budete tešiť už o pár týždňov.
Zdroj: archív
Zdroj: Pinterest
Zdroj: Pinterest
Galéria k článku
Uvoľnené hriadky nemusia v auguste zívať prázdnotou. Okrúhlica je u nás trošku zabudnutou zeleninou, čo je však veľká škoda. Zvyčajne sa vysieva skoro na jar, keďže je dobre odolná aj voči mrazivejšiemu počasiu, ale druhý termín je práve teraz, keď sa leto končí.
Zdroj: Profimedia
Okrúhlica je chutná s maslovým chlebíkom, do šalátov aj váry.
Vegetačné obdobie tejto zeleniny je 7 až 10 týždňov, preto ju môžete vysievať v rôznom období počas sezóny.
Vysievanie
Okrúhlicu treba vysiať do vlhkej pôdy na svetlé až slnečné stanovište. V neskorších termínoch sejby je prípustné aj polotienisté miesto. Hĺbka výsevu by mala byť 2 až 3 cm a rozostup rastlín asi 20 až 30 x 10 cm.
Táto zelenina nie je náročná na pestovanie. Stačí, aby ste v jej okolí udržiavali kyprú pôdu a v prípade teplých a suchých dní jej dopriali dostatočnú zálievku.
Zdroj: Pinterest
Okrúhlica s fialovou šupou na buľve.
Zber
Okrúhlice zberajte mladé, pretože majú sklon k drevnateniu. Okrúhlicu môžete nakrájať do šalátu. alebo ju zapiecť, pripraviť z nej kašu alebo ju dusiť.
Z augustového výsevu je vhodná aj na zimné uskladnenie. Buľvičky je treba po zbere očistiť a uskladniť v nádobách s vlhkým pieskom či zeminou.
Okrúhlica pre zdravie
Táto zelenina prospieva zdraviu kostí. Má močopudné účinky a skvelé protizápalové účinky. Je plná antioxidantov.
Buľvy sú bohatým zdrojom vápnika aj draslíka, z čerstvej okrúhlice získate vitamín C, aj v tepelne upravenej dužine sa zachová a ľahšie sa vstrebe vitamín A.
Okrúhlica v sebe obsahuje aj karotenoidy či silice. V listovej časti rastliny sa nachádza vitamín K.