Reklama

Najzdravšia zelenina podľa vedcov! Žeruchu dopestuje každý

Žerucha klíči už za 24 hodín a do 5 – 7 dní je pripravená na konzumáciu.

Zdroj: shutterstock

Reklama
záhradkár logo

Patrícia Lešková

Externá redaktorka

Žerucha je nenáročná na pestovanie, no pritom mimoriadne výživná. Obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré prospievajú zdraviu a posilňujú imunitu. Doplňte ju do svojho jedálnička – je to jednoduché a rýchle! Presvedčte sa sami vo videu a vypestujte si ju aj vy.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najzdravšia zelenina podľa vedcov! Žeruchu dopestuje každý

    Žerucha (Lepidium sativum) je úžasne nenáročná rastlinka, ktorá na svoj rast potrebuje len svetlo a vodu. Za týchto podmienok vám poskytne výhonky s mierne pikantnou chuťou, ktoré sú doslova nabité vitamínmi a minerálmi.
    Navyše, podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC – Centers for Disease Control and Prevention), ktoré zostavilo rebríček najzdravšej zeleniny a ovocia na základe obsahu dôležitých živín, sa žerucha umiestnila na prvom mieste ako najzdravšia zelenina. Jej vysoký obsah vitamínov, minerálov a antioxidantov z nej robí skutočný superpotravinový zázrak.

    Zdroj: archív Záhradkár

    Rastie aj bez pôdy! Stačí voda, svetlo a kúsok vaty alebo papierovej utierky.

    Žerucha pre zdravie

    Táto drobná rastlinka je plná vitamínov – A, B1, B3, B6, C, E a K – a minerálov, ako sú draslík, sodík, vápnik, fosfor, železo či jód. Podporuje metabolizmus, prečisťuje krv, pomáha odvádzať toxíny z tela a prospieva zdraviu pokožky. Okrem toho posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie a prispieva k správnej funkcii štítnej žľazy.

    Zaraďte ju do svojho jedálnička

    • Pridajte ju na chlieb
      Posypte čerstvú žeruchu na maslový chlieb, nátierky alebo avokádový toast.
    • Pridajte ju do polievok
      Nielenže dodá chuť napríklad zemiakovej či paradajkovej polievke, ale pridá im aj na estetike.
    • Pridajte ju do šalátov
      Pridajte ju do zeleninových šalátov pre sviežu a mierne pikantnú chuť.
    • Výborná do omelety
      Do omelety či miešaných vajíčok. Primiešajte žeruchu tesne pred podávaním.
    • Dochuťte ňou nátierky
      Pridajte ju do nátierok a ozdobte ňou chlebíčky.
    • Ozdobte ňou jedlá
      Poslúži ako svieža ozdoba, ktorá má aj skvelú chuť.

    Zdroj: Shutterstock

    Žerucha dodá jemne pikantnú chuť.

    Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.

    Autor článku

    Patrícia Lešková

    Externá redaktorka
    Vyštudovaná žurnalistka, pre ktorú je momentálne záhrada najväčším relaxom aj inšpiráciou, a to aj napriek tomu, že kedysi dávno si myslela, že bude mať v záhrade len pekne upravený trávnik.