Reklama

Nie je to BÔB ani FAZUĽA! Zeleninár radí, ako pestovať chuťovo návykovú ZELENINU

Edamame, alebo sója fazuľová (Glycine max (L.) MERRILL), je strukovou zeleninou patriacou do čeľade bôbovité (Fabaceae).

Zdroj: redakcia Záhradkár

Reklama

Radi skúšate všetko nové? Tak už zrejme poznáte ačokču, mexickú uhorku či lufu. Ale počuli ste už o edamame? Že nie? Máme to privilégium predstaviť vám zeleninu pre slovenských záhradkárov úplne novú. Podľa nášho úsudku však so skvelou perspektívou.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ochutnali ste už japonskú pochúťku EDAMAME? Zelené sójové bôby sú chutné a plné ŽIVÍN!

    Edamame, alebo sója fazuľová (Glycine max (L.) MERRILL), je strukovou zeleninou patriacou do čeľade bôbovité (Fabaceae). Je príbuznou hrachu, fazule alebo bôbu. Od klasickej sóje sa líši tak ako záhradný hrach od poľného. Jej struky sa zberajú vtedy, keď sú semená vo voskovej zrelosti, už plne dorastené, ale mäkké. Na rozdiel od záhradného hrachu sa neje surová, ale zásadne len uvarená.

    Pochutina z Japonska

    Domovinou edamame je Japonsko, kde sa táto zelenina pestuje a  konzumuje po stáročia. Je až neuveriteľné, že prvá písomná zmienka o nej pochádza z  roku 1275. Japonci tradične konzumujú edamame ako pochutinu, keď si zrná vytláčajú z uvarených strukov priamo do úst. V posledných rokoch sa edamame vydala na úspešnú cestu svetom naprieč všetkými kontinentmi. Do USA sa dostala prvýkrát v 30. rokoch 20. storočia. Už pred druhou svetovou vojnou sa pestovala aj v Európe, ale slovenské záhrady až doteraz prakticky obchádzala. Možno ju poznajú mladí svetobežníci, ktorí sa s ňou stretli na svojich cestách po Ázii alebo USA.

    Zdroj: www.dobrasemena.cz

    ‘Chiba Green’ je odroda s bujne rastúcimi rastlinami a spoľahlivým výnosom. Semená sú veľké zelené a veľmi chutné.

    Priamy výsev do pôdy alebo priesady? >>>

    Nezaberie veľa miesta

    Edamame dorastá do výšky 50 až 80 cm, rastie kríčkovito a vzpriamene. Podľa priestoru, ktorý jej poskytnete, má rastlina schopnosť tvoriť bočné vetvy. Stonky, stopky listov aj trojpočetné listy sú pokryté mäkkými chĺpkami. V pazuchách listov vyrastajú strapce kvetov, obvykle v počte 4 až 10 kusov. Kvety sú drobné a prevažne biele, zriedka fialkasté. Z kvetov sa vyvíjajú 5 až 7 cm dlhé chlpaté struky obsahujúce dve až tri veľké semená. Rastliny bývajú pomerne plodné, na jednej vyrastie až päťdesiat plne vyvinutých strukov. V  priebehu vegetácie je edamame nenáročná, vyžaduje iba odburinenie. Na koreňoch má hľúzkové baktérie, ktoré sú schopné viazať dusík. Hlavne v  chudobných pôdach však rastlina potrebuje štartovaciu dávku dusíka pre počiatočné fázy rastu.

    Zdroj: www.dobrasemena.cz

    Semená vysejte priamo do sadbovačov s veľkosťou buniek približne 2 x 2 cm alebo do malých črepníkov. Rastliny nepresádzajte, nechajte ich rásť v sadbovači až do samotnej výsadby na hriadku.

    Predpestujte si priesady!

    Semená vysejte priamo do sadbovačov s veľkosťou buniek približne 2 x 2 cm alebo do malých črepníkov. Rastliny nepresádzajte, nechajte ich rásť v sadbovači až do samotnej výsadby na hriadku. Majú dužinaté korene, pri výsadbe s nimi zaobchádzajte opatrne. Vysádzať môžete po troch zmrznutých svätých do širšieho sponu 40 x 30 cm, predpestované rastliny bývajú mohutnejšie a lepšie vetvia. Od mája do júna možete semená vysiať aj priamo na hriadku.

    TIP: Mladé rastliny edamame sú zrejme sladkasté, pretože chutia zajacom aj srnám. Pokiaľ nemáte oplotenú celú záhradu, odporúčame ohradiť aspoň hriadku s edamame.

    Zdroj: www.dobrasemena.cz

    Vysádzať môžete po troch zmrznutých svätých do širšieho sponu 40 x 30 cm, predpestované rastliny bývajú mohutnejšie a lepšie vetvia. Od mája do júna možete semená vysiať aj priamo na hriadku.

    Dajte si pozor na správne obdobie zberu >>>

    Zberajte ich zelené

    Hoci úplne s  prehľadom znáša naše klimatické podmienky, vyberte pre ňu výhrevné stanovište s kvalitnou hlinitopiesočnatou pôdou. Bude rásť aj na pôdach ľahších, musíte jej však poskytnúť dostatok vlahy a živín. Rastliny sú citlivé na mráz a pestovateľskými nárokmi sa skôr podobajú zeleným fazuľkám ako hrachu. Semená môžete vysievať priamo na hriadku od konca apríla vo vzájomnom rozostupe 10 až 20 cm do riadkov 40 až 60 cm vzdialených. Keďže struky dozrievajú naraz, pre dlhší zber môžete vysievať opakovane v dvojtýždňových intervaloch. Výsevy vykonané v polovici júna ešte v štandardnom lete úspešne pozberáte.

    Zdroj: www.dobrasemena.cz

    Stonky, stopky listov aj trojpočetné listy sú pokryté mäkkými chĺpkami. V pazuchách listov vyrastajú strapce kvetov, obvykle v počte 4 až 10 kusov.

    Pre pestovanie edamame je zásadný správny termín zberu. Struky musia byť plne dorastené„naliate“, semená v nich však stále mäkké a nezatvrdnuté. Niekedy je indikátorom správneho obdobia zberu žltnutie prvých listov. Nebojte sa toho, že budú mierne žltkasté aj niektoré struky, konzumujú sa totiž uvarené. Správny termín zberu je otázkou pestovateľskej skúsenosti, predčasne zozberané semená sú krehkejšie, výnos zrna je však nižší.

    Zdroj: www.dobrasemena.cz

    Edamame má špecifickú chuť, ktorú ťažko k niečomu prirovnať. Podľa nášho názoru je až návyková. Počítajte s tým, že keď raz začnete jesť, nebudete môcť prestať, kým nebude miska prázdna.