Reklama

O kávovej usadenine v záhrade sa už toho popísalo, ale čo tak s jej pomocou dopestovať JAHODY?

fertilizing strawberries in the garden with coffee and egg shells

Zdroj: Galina Yakuba

Reklama

Káva má vo svete mnoho prívržencov, ktorí sa svojej závislosti nemienia vzdať. V posledných rokoch však narastá popularita kávovej usadeniny, ktorú mnohí záhradkári propagujú ako účinné hnojivo či odpudzovač slimákov.

Pre niektorých je možno na pováženie, že kávová usadenina je v záhrade až príliš preceňovaná. Preto je najlepšie si jej benefity overiť na svojich vlastných pokusoch. Veriť však môžeme aj vedecky podloženým dôkazom, ktoré majú vysokú výpovednú hodnotu. Vedci naprieč svetom totiž neustále skúmajú využitie kávy v prospech úrody. A verte či nie, má veľký potenciál.

Zdroj: pinterest/gardenmandy.com

Kávová usadenina môže pôsobiť ako bariéra proti slimákom a slizniakom. Nasteľte ju okolo rastlín, ktoré sú náchylné na poškodenie týmito škodcami. Textúra usadeniny ich môže odradiť od prechodu.

Pri prezeraní vedeckých prác sme natrafili na takú, ktorá skúmala práve hnojivý účinok kávy v kombinácii s rôznymi druhmi hnojív a biostimulátorom. Výskum sa sústredil na vplyv týchto zložiek na rast jahôd a kvalitu plodov. Konkrétne sa jednalo o dve odrody jahody ananásovej. Testovali sa organické hnojivá (hydinový trus, kávová drť), chemické hnojivá a ich kombinácie. Výsledky ukázali, že hnojenie výrazne ovplyvnilo rast aj úrodu. Najlepšie výsledky prinieslo kombinované hnojenie, pričom najviac sa osvedčila kávová drť spolu s chemickým hnojivom a biostimulátorom. Tieto varianty tiež zabezpečili najvyšší obsah minerálnych látok v plodoch. Štúdia tiež odhalila vzťahy medzi jednotlivými živinami – niektoré sa vzájomne podporovali (K-Na, K-P, P-Na), iné si naopak konkurovali (Ca-Na, Ca-K).

Zdroj: 1777177

Niektoré zdroje uvádzajú, že kávová usadenina môže mať odpudzujúci účinok na mačky, čo môže byť užitočné pre záhradkárov, ktorí chcú ochrániť svoje rastliny pred neželanými návštevníkmi.

Na základe týchto zistení my ako záhradkári môžeme smelo kávovú usadeninu v záhrade použiť aj na prihnojenie jahôd. Samozrejme, aj tu platí, všetko s mierou. Spôsob aplikácie, ktorý si zvolíte je na vás, možností je viac. Čo sa množstva týka, prihliadajte na druh rastliny, nie všetkým totiž vyhovuje kyslosť, ktorú káva do pôdy dodá. Vo vyššej dávke ju zužitkujú kyslomilné azalky, rododendrony, čučoriedky či obľúbené hortenzie. Zo zeleniny ju v obmedzenej miere aplikujte k plodovej zelenine, mrkve a reďkovke. V prípade pomôže s odpudením vŕtavky mrkvovej. Vyskúšať hnojivú silu kávy môžete aj pri ríbezliach. Prospešná je môže byť pre ruže, lebo obsahuje vhodné živiny aj zlepšuje štruktúru pôdy.

Pozor, kávovú usadeninu nepoužite k rastlinám, ktoré preferujú zásaditú pôdnu reakciu, ako napríklad levanduľa, šalvia či tymian.

— Záhradkár

Ako kávu k jahodám aplikovať?

Usadeninou môžete posypať povrch pôdy v okolí rastlín a jemne ju zapracovať. Premiešanie s pôdou je prevencia proti tvorbe stvrdnutej vrstvy na povrchu pôdy. Kávu môžete pri aplikácii kombinovať s lístím, slamou či trávou čím dosiahnete tvorbu na živiny vyváženej zmesi. Kto z nejakého dôvodu nechce kávovú usadeninu sypať priamo do záhrady, hoci pôdu udrží dlhšie kyprú a bráni tak hnilobe koreňov, môže ju pravidelne pridávať do kompostu. Obohatí ho o zelenú zložku s obsahom živín prospešných pre rast a kvitnutie.

Zvyšky zrnkovej kávy

Usadenina zo zrnkovej kávy nie je v hnojení nijaká novinka. Spomenúť ju však musíme. Má okysľujúci účinok, čo vyhovuje kyslomilným druhom a druhom, ktorým sa darí v mierne kyslej pôde. Hnojiť kávovou usadeninou môžete dvomi spôsobmi. Buď ju vysypete na povrch pôdy a zalejete, alebo ju necháte ešte vylúhovať vo vode a použijete ako hnojivú zálievku.

Všetstranný zdroj živín

  • Dusík: Obsahuje približne 2 % dusíka, čo je dôležité pre rast a vývoj rastlín. Dusík podporuje rast listov a celkovú vitalitu rastlín.
  • Fosfor a draslík: Kávová usadenina obsahuje aj menšie množstvá fosforu a draslíka, ktoré sú nevyhnutné pre zdravý rast koreňov a kvitnutie.
  • Mikroelementy: Obsahuje aj ďalšie mikroelementy, ako sú horčík, vápnik a zinok, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu rastlín.

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Vyštudovala som Záhradníctvo na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite, kde som sa priučila technológii pestovania ovocia, kvetov, zeleniny aj viniča. Lásku k prírode som dostala do vienka od mojich príbuzných, ktorí inklinovali k pestovaniu rastlín a výrobe vína. Po štúdiu moja cesta viedla do redakcie časopisu Záhradkár, kde sa snažím neustále prinášať zaujímavé záhradkárske témy, ktorými žijem aj v súkromí.