Reklama

Od mrazov k slnečnému úpalu: V slovenských záhradách hrozia aj tento rok EXTRÉMY

Kvalitu ovocia ovplyvňujú najmä meteorologické podmienky.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Kvalitu ovocia ovplyvňujú najmä meteorologické podmienky. Narastajúca teplota, výskyt extrémov počasia, ako sú prívalové dažde, krupobitie, slnečný úpal alebo neskoré jarné mrazy.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ochranné opatrenia proti jarným mrazom na ovocných STROMOCH
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    Pôsobením vyšších teplôt sa znižuje priebeh fotosyntézy, zvyšuje sa respirácia a následne potom dochádza k negatívnemu ovplyvneniu plodnosti, k prepadu kvetov, redukcii počtu semien a k redukcii násady plodov. Ing. Pavol SURAN z Výskumného šľachtiteľského ovocinárskeho ústavu Holovousy uvádza, že otepľovanie vplýva aj na veľkosť, šťavnatosť a vyfarbenosť plodov. Klesá trvanlivosť plodov a narastá tlak škodcov, čo vedie k zníženiu kvality plodov a k nízkej produkcii.

    Poškodenie mrazom

    Zmena klímy neprináša iba nárast teploty, ale je spojená aj s častejším výskytom anomálií počasia, ako je neskorý jarný mráz. V oblastiach mierneho klimatického pásma môže byť mráz tiež hlavnou príčinou poškodení spôsobených poveternostnými vplyvmi. Jablká podobne ako ďalšie plodiny mierneho pásma sú citlivé na neskoré jarné mrazy. Počas kvitnutia je mráz schopný významne poškodiť alebo úplne zničiť kvety. Slabé mrazy vedú k poškodeniu plodov, ktoré sa prejavia povrchovými deformáciami, no silné mrazy ohrozujú samotnú úrodu.

    Zdroj: shutterstock

    Drevo je lepšie prispôsobené na zvládnutie mrazov ako kvety. Bunky, ktoré ho tvoria, sa na príchod nízkych teplôt musia pripraviť.

    Populácia opeľovačov 

    Zmena klímy ako globálny fenomén má schopnosť ovplyvniť všetky zložky poľnohospodárskych ekosystémov. Významne sa znížila populácia opeľovačov vrátane včiel a poklesli ich opeľovacie schopnosti. Včely opeľujú iba za určitého teplotného rozmedzia. Ak je teplota príliš nízka alebo príliš vysoká, včely nie sú aktívne a nedochádza k opeleniu, čo ovplyvňuje plodnosť. Optimálna teplota na opelenie jabloní a hrušiek je 20 až 25 °C.

    Zdroj: shutterstock

    V praxi sa stáva, že aj keď mladé a zdravé ovocné stromy bohato kvitnú, neprinášajú takmer žiadne plody. Príčin môže byť viacero, ale ak opomenieme problémy s výživou, chorobami a so škodcami, najčastejšou príčinou je nevhodný alebo žiadny opeľovač. Veľké teplotné výkyvy vytvárajú horšie podmienky na oplodnenie.

    Zdroj: shutterstock

    Zmiernite účinky vyšších teplôt

    Keďže pestovatelia čelia významným klimatickým zmenám, existuje množstvo nástrojov alebo stratégií, ktoré možno použiť na zmiernenie účinkov vyšších teplôt.

    • Nastielanie pôdy: Zahŕňa aplikáciu bielych, strieborných alebo metalických fólií na pôdny povrch počas leta na zníženie teploty pôdy. Reflexné materiály môžu znížiť tepelné účinky odrazom časti slnečného žiarenia. Reflexné materiály na báze vosku sa používajú pri jablkách na zachovanie farby šupky.
    • Zatienenie stromov: Obvykle sa na tento účel používa clona alebo sieť. Siete sa dodávajú v rôznych farbách napríklad čiernej, zelenej, červenej, bielej, sivej, ktoré priemerne znižujú svetelnú intenzitu o 20 až 30 percent. Intenzita zatienenia sa podľa farby líši. Aplikuje sa počas najteplejšieho obdobia, keď je rastlina najviac citlivá na poškodenie.
    • Chladenie na báze vody: Môže byť použité na zníženie tepelného zaťaženia rastlín a prostredia. Na tento účel sa v horúcich dňoch používajú postrekovače s nízkym prietokom vody, buď s kontinuálnym, alebo pulzným chodom. Pôda zostáva chladnejšia dlhšie, ak sa zavlažovanie spustí skoro po svitaní.

    Cyklus škodcov

    Vyššia teplota na jar vedie k rapídnemu nárastu populácií. Škodce môžu prežívať alebo dokonca sa častejšie reprodukovať každý rok, ak ich populácia nie je regulovaná mrazivými zimami. Meniace sa teplotné a vlhkostné podmienky umožňujú rozšírenie nových škodcov do oblastí, v ktorých sa doteraz nevyskytovali. Používanie osvedčených metód ochrany môže byť problematické s ohľadom na fakt, že účinnosť chemických látok na ochranu rastlín je ovplyvnená zmenou teploty a zrážkami. Navyše zvýšené napadnutie chorobami a škodcami má vplyv na zníženie výnosov.

    Zdroj: shutterstock

    Obzvlášť často možno pozorovať poškodenia práve na listoch. Nie div, vzhľadom na neprehľadné množstvo patogénnych húb, baktérií a škodlivých živočíchov, ktoré nachádzajú na šťavnatej zelenej ploche vynikajúci zdroj obživy.

    Zdroj: shutterstock

    Ochráňte ich proti mrazu

    Kým v minulosti neskoré jarné mrazy trápili pestovateľov ojedinele, v posledných rokoch je to už bežná súčasť pestovateľského roka. Vy sa však nemusíte nechať pripraviť o úrodu.

    • Vápenný náter: Biela farba vápenného mlieka zmierňuje prehriatie kmeňov stromov počas slnečných zimných dní tak, že pomerne úspešne vyrovnáva teplotný rozdiel medzi dňom a nocou. Náter okrem toho pôsobí dezinfekčne.• Netkaný kryt: Biela netkaná textília funguje podobne ako biely náter. Nemali by ste ju však uviazať o kmeň. Ak sa vám strom podarí prekryť, prevísajúcu časť textílie upevnite pod stromom tak, aby vo finále kryt vyzeral ako stan.
    • Pod fóliou: Jahody sú v čase kvitnutia veľmi zraniteľné. Prízemné mrazy dokážu zničiť celú úrodu. Efektívna ochrana jahodoviska pred nízkymi teplotami je určite mobilný fóliový tunel.
    • Mrazivá voda: Technicky náročnejšie opatrenie. Nad korunami stromov treba vybudovať sieť mikropostrekovačov, z ktorých strieka čistá voda a vytvára hmlu. Z vody sa uvoľňuje skupenské teplo, ktoré ohrieva okolité prostredie. Na ovocných stromoch sa tvorí ľad, ktorý chráni úrodu pred poškodením.

    Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.

    Autor článku

    Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.