
Rozlišujte zberovú a konzumnú zrelosť
Predčasne pozberané plody nie sú pekne vyfarbené a väčšinou strácajú na chuti. Výhrou nie je ani ponechať ovocie na strome príliš dlho, nakoľko môže rýchlejšie podliehať hnilobe. Zberová zrelosť určuje najvhodnejší čas na zber plodov, ktoré však ešte nemusia byť vhodné na konzumáciu, no sú lepšie na uskladnenie, nakoľko ich chuťové vlastnosti vyniknú až po určitom čase. O konzumnej zrelosti hovoríme, keď plody dosiahnu vrchol chuťových vlastností, majú ideálnu konzistenciu, arómu aj vzhľad. Závisí to od druhu a, samozrejme, od odrody. Platí, že plody zberané v čase konzumnej zrelosti nie sú vhodné na skladovanie. Treba ich hneď skonzumovať, prípadne čo najrýchlejšie spracovať.