Reklama

Papriky musíte rozmaznávať od skorej jari až do jesene: Peter Gajdoštin vyberá TOP ODRODY

Ešte prednedávnom bolo pestovanie paprík priamo v záhrade doménou najteplejších oblastí južného Slovenska. Globálne otepľovanie prináša mnoho problémov, paprikám však svedčí. Dnes ich môžete pestovať aj v stredných a severných polohách.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Ešte prednedávnom bolo pestovanie paprík priamo v záhrade doménou najteplejších oblastí južného Slovenska. Globálne otepľovanie prináša mnoho problémov, paprikám však svedčí. Dnes ich môžete pestovať aj v stredných a severných polohách.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER | TOP 10 zeleninových noviniek na rok 2025: Pripravte sa na nové chute a farby

    Sami však najlepšie poznáte podmienky svojej oblasti a záhrady, na vás je rozhodnutie, či pestovať papriky v skleníku alebo v záhrevnej časti záhrady. Nech sa rozhodnete akokoľvek, počítajte s tým, že papriky nie sú zeleninou, ktorá rastie sama. Keď sa do ich pestovania pustíte, musíte ich rozmaznávať od skorej jari až do jesene. Od výsevu vo februári až do výsadby v máji od nich nemôžete ani na pár dní odísť. Aj počas ďalšej vegetácie potrebujú teplo, závlahu, výživu, vyväzovanie...

    Prvým krokom je výber odrody

    Na Slovensku sa najviac pestuje smotanovo zafarbená ihlancovitá paprika, na konci zúžená do špičky. Tieto odrody síce nemajú takú silnú stenu dužiny ako kvadratické papriky, vynikajú však odolnosťou proti horším klimatickým podmienkam, výraznou adaptabilitou a vysokou násadou plodov. V našich podmienkach poskytujú stabilný výnos a na záhrevných polohách sa dajú pestovať aj vonku.

    ‘Cynthia F1’ je výnosná a spoľahlivá hybridná paprika. Plody sú previsnuté, trojuholníkovité, s tromi komorami a so špicatým zakončením. Farba plodov v technologickej zrelosti je smotanová, v botanickej zrelosti červená.

    ‘Monanta’ je veľmi skorá paprika vhodná na poľné pestovanie aj pre fóliové kryty. Plody sú hrubostenné a chutné, majú kónický tvar a svetložltú farbu. Uplatní sa na priamy konzum i na konzervovanie.

    Zdroj: TV NOVA

    Radí Ing. Peter GAJDOŠTIN, zeleninár a producent osív

    Kvadratické papriky

    Sú určené prevažne na pestovanie v skleníkoch a fóliových krytoch. Plody sú hrubostenné, šťavnaté a chutné. Pri optimálnych podmienkach z týchto odrôd získate maximum.

    ‘Kubista F1’ je stredne skorá hybridná odroda s chutnými, veľkými kvadratickými plodmi s hmotnosťou okolo 190 g, ktoré zrejú z tmavozelenej do oranžovej farby.

    ‘Quadrato D'Asti Rosso’ má kvadratické, hrubostenné a chutné plody červenej farby. Táto talianska špecialita sa vyznačuje vysokým výnosom. Je výborná čerstvá, na plnenie, dusenie aj pečenie. Jej žltou sestrou je spoľahlivá odroda ‘Quadrato D'Asti Giallo’.

    Zdroj: www.dobrasemena.cz

    Ostré čili ‘Citron’ má kompaktný rast a je vhodné na pestovanie v nádobách.

    Býčie rohy

    Corno di Toro je skupina odrôd s veľkými, štíhlymi, kónickými plodmi dorastajúcimi do dĺžky až 30 cm. Paprika pôvodom zo Španielska sa dnes pestuje po celom svete a výborne sa jej darí aj v našich podmienkach.

    ‘Corno Giallo’ má veľké, mierne prehnuté, špicaté plody žltej farby. Plody ‘Corno Rosso’ sú červené, ťažké, hrubostenné a veľmi chutné. Odrody sú vhodné na konzerváciu aj na priamy konzum.

    Kozie a baranie rohy

    Majú štíhle, dlhé, často zvraštené a poprehýbané tenkostenné plody. Tieto papriky sú určené takmer výhradne na sterilizovanie celých plodov. Môžete ich konzervovať aj v zmesi s inou zeleninou – mrkvou, hráškom či cibuľkou, vždy bez odstraňovania semien.

    ‘Beros’ je veľmi skorý, stredne ostrý baraní roh s optimálnou pikantnosťou na studené rýchlenie aj na poľné pestovanie. Poskytuje výborný výnos a spoľahlivú úrodu aj v horších klimatických podmienkach.

    PR článok

    Vyberáme pre vás niečo PLUS