Paradajky sú ovocie, zelené sú jedovaté a toto s nimi nerobte!
26. 8. 2023, 11:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:39)

Zdroj: Shutterstock
Najlepšie sú čerstvo nazbierané a ešte teplé od slnečných lúčov. Vtedy si viete naplno vychutnať ich vôňu, chuť a šťavnatosť. Konzumáciou potešíte svoje chuťové bunky, ale aj celé telo. Pozrite sa, aké úžasné benefity pre zdravie v sebe ukrývajú rajčiny a vyskúšajte aj tri neodolateľné recepty.
Zdroj: profimedia.sk
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Archív
Galéria k článku
Kedy zbierať paradajky?
Plody dozrievajú postupne a pestovatelia sa určite už dlho tešia úrode. Na priamu konzumáciu sa zberajú, keď dostanú červenú farbu. Na prípravu kečupov, pretlaku, omáčok či štiav ich na rastline nechávajte dlhší čas, aby ešte viac dozreli a zberajte až v stave plnej zrelosti.
Zdroj: Shutterstock
Paradajky by sme mali skladovať pri teplote nad 10 ºC, teda nie v chladničke.
Paradajky sa radia medzi ovocie
Rajčiny sa botanicky zaraďujú k ovociu. Napriek tomu ich však väčšina ľudí vníma ako zeleninu, s ktorou ich aj najčastejšie kombinujeme.
Paradajky sú toxické
V ľuľkovitých rastlinách, obzvlášť v rajčiakoch, sa nachádza látka tomatín. Ide o steroidný klikosidový alkaloid, ktorý je toxický. Vyskytuje sa hlavne v stonkách, listoch ale aj v nezrelých (zelených) rajčiakoch.
Skladovanie nie je jasné!
Aj spôsob skladovania sa odlišuje podľa toho, na čo rajčiny využijete. Najlepšie vydržia v spodnej poličke v chladničke. Ak ich však plánujete konzumovať v najbližších dvoch dňoch, nechajte ich pri izbovej teplote ale na mieste, kde na ne nebude svietiť slnko. V chladničke totiž strácajú chuť!
Zdroj: shutterstock
Aj spôsob skladovania sa odlišuje podľa toho, na čo rajčiny využijete.
Sú plné vitamínov
Nemali by vám v jedálnom lístku chýbať, pretože sú výnimočne zdravé. Nájdeme v nich vitamíny A,B, C, D, E a tiež minerály ako draslík, železo, fosfor, sodík, selén, horčík, zinok a ďalšie. Majú veľmi nízky glykemický index. Znižujú cholesterol, pomáhajú s detoxikáciou a prospievajú aj tráviacemu systému. Priaznivo pôsobia na srdce a vďaka obsahu draslíku pomáhajú znížiť vysoký krvný tlak. Prispievajú k zdraviu pokožky, vlasov aj kostí a ešte oveľa viac.