Pestovali ste tento rok CVIKLU? Nebudete veriť, čo všetko sa z nej dá VYUŽIŤ
1. 9. 2023, 11:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:39)

Zdroj: shutterstock
Keď sa povie cvikla, väčšina ľudí si ju predstaví strúhanú alebo krájanú naloženú v pohári v sladkokyslom náleve s chrenom. Zabudnite na klasiku zo školskej jedálne a vydajte sa na modernú cestu spracovania červenej repy.
Zdroj: Lucia Held
Zdroj: https://www.instagram.com/p/BldvSCyBYPZ/
Zdroj: Maria Candrakova
Galéria k článku

Zber na viackrát
Červená repa sa zaraďuje medzi zeleninu s postupným zberom. Nesmie sa však nechať v zemi príliš dlho, pretože by buľvy zdrevnateli a boli by v podstate nepoužiteľné. Prvý zber spočíva v skracovaní zelených listov, ktoré sú jedlé a môžete ich použiť do rôznych jedál.
Zdroj: shutterstock
Buľvy môžete zberať priebežne na priamu konzumáciu. V chladničke vydržia 3 až 4 dni s listami, keď ich odstránite, 2 až 4 týždne. Čerstvé zelené listy by mali byť bez známok vädnutia.
Listy zoschnuté na okrajoch sa, pochopiteľne, nepoužívajú a dávajú sa do kompostu. Druhý spôsob zberu predstavuje vyberanie buliev zo zeme, čo môžete robiť aj postupne. Záleží na vegetačnej lehote samotnej odrody (pohybuje sa od 60 do 120 dní od výsevu) a na tom, či ste vysiali semienka skorej, neskorej alebo inej repy.
Skladovanie nie je problém
Ak sa buľvy nenachádzajú príliš hlboko v zemi, zvládnete ich vybrať aj ručne. Zvyšky zeminy, ktoré sa na repe držia, pozorne očistite. Pri zbere dlhých buliev musíte dbať na to, aby sa nepoškodili, preto je vhodné použiť rycie vidly. Po vytiahnutí treba listy odstrániť zakrútením, aby buľva „nekrvácala“.
Zdroj: shutterstock
Ak vysejete červenú repu aj v júli alebo auguste, budete sa tešiť zo solídnej úrody ešte v septembri a októbri. Posledné buľvy treba pozberať pred prvými mrazmi.
Ostatné opatrne poukladajte do debničiek a nechajte ich pár dní na vzduchu „vydýchať“. Do pivnice ich uložte pred príchodom mrazov. Výborné uskladnenie je aj v škatuli s pilinami, ktoré treba v zime z času na čas zvlhčiť.
Viete, ako sa najčastejšie spracováva cvikla? >>>
Klasické zaváranie
Azda najčastejší spôsob spracovania červených buliev je sterilizovanie. Máte dve možnosti. Buď si dopestujete a skôr pozberáte približne dvojcentimetrové buľvičky, ktoré zavaríte v celku, alebo veľkú cviklu postrúhate nahrubo a dáte do pohárov.
Zdroj: shutterstock
Klasický nálev si pripravíte z 1 litra vody, 0,5 litra octu, 50 g soli a 170 g cukru.
Cvikla sa pred spracovaním zvyčajne dôkladne očistí a namočí na niekoľko hodín do vody. Potom sa v celku varí domäkka a ihneď sa zalieva studenou vodou, vďaka čomu sa ľahšie šúpe. Takto pripravenú cviklu môžete krájať na menšie časti, strúhať a vkladať do zaváraninových pohárov