Reklama

Pestovať priesady z kompostu je RIZIKO! Zeleninár odhaľuje chyby pri pestovaní PAPRIKY

Bytové podmienky nie sú na pestovanie priesad ideálne. Problémom je pomerne vysoká teplota a nedostatok svetla.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Napriek „rozmaznanosti“ majú papriky pevné miesto prakticky v každej zeleninovej záhrade, i keď najlepšie sa im darí na teplom juhu Slovenska. Aké (ne)pravdy sa tradujú medzi záhradkármi o pestovaní tejto obľúbenej zeleniny?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER | Viete, ako pestovať priesady v kockách hliny?
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    Nevhodný termín

    Krátke dni v januári a nedostatok svetla sú častou príčinou takzvaného vyťahovania sa semenáčikov. Nevysievajte preto príliš zavčasu, druhá polovica februára a začiatok marca sú pre papriku optimálne. V tomto období je už dlhší deň a viac svetla, čo rastlinám prospeje. Existujú však aj výnimky – skoršiu sejbu vyžadujú čili papričky s dlhou vegetáciou. Najskorším výsevom je vhodné zaistiť prisvetľovanie. Dnes už sú na trhu dostupné cenovo prijateľné LED zdroje s vysokým výkonom a lacnou prevádzkou.

    Zdroj: shutterstock

    Semienka do výsevných misiek vysejte tak, aby sa nedotýkali.

    Anketa

    Kedy vysievate osivo papriky?

    • január12%
    • február80%
    • marec7%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Bytové podmienky

    Bytové podmienky nie sú na pestovanie priesad ideálne. Problémom je pomerne vysoká teplota a nedostatok svetla. Rastliny potrebujú na optimálny rast teplotu 22 °C počas jasného dňa a okolo 15 °C v noci. Pri zamračenom počasí je dobré držať teplotu nižšie. Práve rozdiel medzi dennou a nočnou teplotou je podstatný pre kompaktný rast priesad. Ak je aj nočná teplota nad 20 °C, rastliny sú slabé. Skleník, prípadne parenisko sú na pestovanie priesad podstatne lepšie, hoci ranné teploty klesnú pod 10 °C. Papriky sú navyše špecifické tým, že na klíčenie vyžadujú naozaj vysoké teploty, optimálne 26 až 30 °C, ktoré v byte dosiahnete len ťažko. Dá sa k nim však aspoň priblížiť. V čase klíčenia až do objavenia klíčnych lístkov je svetlo druhoradé. Nádoby s výsevmi preto umiestnite do najteplejšej časti bytu, pokojne na horné skrinky kuchynskej linky alebo do kúpeľne na podlahové kúrenie. Na svetlo ich preneste hneď, ako sa objavia prvé „háčiky“ klíčnych lístkov.

    Zdroj: shutterstock

    Rastúce priesady polievajte opatrne, ideálne 2- až 3-krát za týždeň. Paprika nemá rada premokrenie.

    Dve papriky v jednom črepníku?

    Odporúčanie sadiť paprikové priesady po dve je staré niekoľko desiatok rokov. Vychádzalo sa z toho, že rastliny sa navzájom podopierajú a výhonky sa v menšej miere vylamujú pod hmotnosťou ťažkých plodov. Takmer každý záhradkár dnes už papriky vyväzuje v riadku motúzom, čím sa vylamovaniu zabráni najefektívnejšie. V takomto prípade nie je sadenie po dvoch priesadách potrebné, no nič tým ani nepokazíte.

    Použitie kompostu

    Použitie vlastného kompostu alebo kompostu z verejných kompostární na predpestovanie priesad je veľkým rizikom. Problémom je hlavne obsah pokosenej trávy z okrasných trávnikov, ktoré sú ošetrované proti dvojklíčnolistým burinám selektívnymi herbicídmi na báze 2,4-D kyseliny (2,4-dichlórfenoxyoctová kyselina). Reziduá týchto prípravkov zostávajú v komposte niekoľko rokov a spôsobujú deformácie rastových vrcholov hlavne paprike a rajčiakom. Žiaľ, rovnaké problémy môže spôsobiť aj hnojenie maštaľným hnojom, ak bola ako podstielka použitá slama z polí ošetrovaných týmito herbicídmi. Nevhodné sú aj substráty zasolené alebo kyslejšie – môžu byť príčinou nevyrovnaného rastu a chloróz listov. Na predpestovanie papriky preto treba naozaj použiť kvalitný výsevný substrát s pH 6 až 8 s nižším obsahom živín.

    Zdroj: shutterstock

    Papriky po presadení dajte na dostatočne svetlé miesto.

    Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS