Reklama

Pestujte bobkový list! Jeho vôňa vás prenesie na dovolenku v CHORVÁTSKU

Bobkový list vylieči úzkosť

Zdroj: profimedia.sk

Reklama

Listy vavrínu poznali už v stredoveku, kedy bol symbolom váženého postavenia. Vavrínovec je zas všestranný ker, ktorý vynikne ako solitér, ale poslúži aj v živom plote.

Vavrín pravý (Laurus nobilis) nie je nič iné ako známy a v kuchyni často používaný bobkový list. Prirodzene sa tento ker vyskytuje v oblasti Stredozemného mora. Mnohí z vás si s obľubou nosia domov z dovolenky v Chorvátsku. V prirodzenom prostredí dorastá aj do výšky desiatich metrov. Výhonky sú husto obrastené listami, ktoré nikdy neopadajú. Majú sýto zelenú farbu a zvlnený okraj. 

Má skromné nároky

Ako už samotný pôvod rastliny vypovedá, vavrínu sa darí v teplých polohách na slnečnom mieste. Vhodný je aj záhon s trvalkami chránený pred vetrom. Rastline neprekáža ani čiastočný polotieň. Náchylná je však na výber pôdy, ktorá by mala byť ľahká a priepustná. 

Na čo si však pri pestovaní vavrínu treba dať pozor, je dostatok vlahy. Najmä počas horúceho leta dbajte na pravidelnú zálievku, aby pôda v okolí rastliny bola vždy mierne vlhká. Počas hlavnej sezóny rastline doprajte živiny. Na jeseň sledujte počasie a keď hrozia mrazíky, vavrín presťahujte do svetlej pivnice, kde teplota neklesne pod bod mrazu. 

Zdroj: Jarmila Szabóová

Keď si vavrín prinesiete domov, presaďte ho do väčšej nádoby a zapustite ju do pôdy aspoň čiastočne. Zabránite chradnutiu a usychaniu rastliny.

Vavrín sa najľahšie pestuje v nádobe, ktorá je v čase letnenia ponorená do pôdy v záhone. Takto čerpá vlahu aj zo zeme, v prípade nepriaznivého počasia mu nehrozí vyvrátenie aj s črepníkom. Naopak pri zazimovaní mu vykopaním nenarušíte korene.

—  

Už ho môžete vyložiť

Vavrín ste zaiste úspešne prezimovali, teraz ho môžete vyložiť opäť von. Pokiaľ máte malú rastlinu, netreba ju z črepníka vyberať, ale priamo s ním zapustiť do zeme. Pred prípadnými mrazmi však rastlinu chráňte.  Pravidelne ju zalievajte. 

Zdroj: Jarmila Szabóová

Vavrín bobkový už vyhnal aj nové lístky.

Zber  a využitie

V kuchyni najčastejšie používame listy, ale upotrebiť sa daj aj plody. Aromatické látky obsiahnuté v listoch dodávajú typickú korenistú chuť polievkam, omáčkam i marinádam. Pridávajú sa do súdka pri výrobe kyslej kapusty. majú dokonca odpudivý účinok na hmyzích škodcov potravín.

Ja používam bobkový list v kuchyni, aby som uchránila múku pred potravinovými moľami. Zopár lístkov vložím do misky a neuzavretú ju nechávam položenú v skrinke s múkou. A zdá sa, že to pomáha...

—  

Okrem chuti, má vavrín aj pozitívne účinky na náš organizmus. Kúpeľ s lístkami pomáha ľuďom trpiacim reumou, čaj z listov zas pomáha pri problémoch s trávením. Listy vavrínu majú v obľube floristi aj záhradkári.

Zdroj: pinterest.com/ground-cover.absaned.com

Vavrín sa dá tvarovať aj ako stromček.

Nech už listy používate na čokoľvek, je vhodné ich zberať podľa potreby v čase od júna do novembra. Na jeseň je možné zberať aj plody, ktoré však narastú len v prípade, že máte v záhrade vysadenú samčiu aj samičiu rastlinu, lebo vavrín je dvojdomý.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zužitkujte úrodu zo skleníka na fantastický sladký aj pálivý kečup plný vitamínov

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Vyštudovala som Záhradníctvo na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite, kde som sa priučila technológii pestovania ovocia, kvetov, zeleniny aj viniča. Lásku k prírode som dostala do vienka od mojich príbuzných, ktorí inklinovali k pestovaniu rastlín a výrobe vína. Po štúdiu moja cesta viedla do redakcie časopisu Záhradkár, kde sa snažím neustále prinášať zaujímavé záhradkárske témy, ktorými žijem aj v súkromí.