Pestujte bobkový list! Jeho vôňa vás prenesie na dovolenku v CHORVÁTSKU
3. 4. 2021, 18:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 0:20)

Zdroj: profimedia.sk
Listy vavrínu poznali už v stredoveku, kedy bol symbolom váženého postavenia. Vavrínovec je zas všestranný ker, ktorý vynikne ako solitér, ale poslúži aj v živom plote.
Zdroj: PROFIMEDIA.SK
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Zdroj: Shutterstock.com
Galéria k článku
Vavrín pravý (Laurus nobilis) nie je nič iné ako známy a v kuchyni často používaný bobkový list. Prirodzene sa tento ker vyskytuje v oblasti Stredozemného mora. Mnohí z vás si s obľubou nosia domov z dovolenky v Chorvátsku. V prirodzenom prostredí dorastá aj do výšky desiatich metrov. Výhonky sú husto obrastené listami, ktoré nikdy neopadajú. Majú sýto zelenú farbu a zvlnený okraj.
Má skromné nároky
Ako už samotný pôvod rastliny vypovedá, vavrínu sa darí v teplých polohách na slnečnom mieste. Vhodný je aj záhon s trvalkami chránený pred vetrom. Rastline neprekáža ani čiastočný polotieň. Náchylná je však na výber pôdy, ktorá by mala byť ľahká a priepustná.
Na čo si však pri pestovaní vavrínu treba dať pozor, je dostatok vlahy. Najmä počas horúceho leta dbajte na pravidelnú zálievku, aby pôda v okolí rastliny bola vždy mierne vlhká. Počas hlavnej sezóny rastline doprajte živiny. Na jeseň sledujte počasie a keď hrozia mrazíky, vavrín presťahujte do svetlej pivnice, kde teplota neklesne pod bod mrazu.
Zdroj: Jarmila Szabóová
Keď si vavrín prinesiete domov, presaďte ho do väčšej nádoby a zapustite ju do pôdy aspoň čiastočne. Zabránite chradnutiu a usychaniu rastliny.
Už ho môžete vyložiť
Vavrín ste zaiste úspešne prezimovali, teraz ho môžete vyložiť opäť von. Pokiaľ máte malú rastlinu, netreba ju z črepníka vyberať, ale priamo s ním zapustiť do zeme. Pred prípadnými mrazmi však rastlinu chráňte. Pravidelne ju zalievajte.
Zdroj: Jarmila Szabóová
Vavrín bobkový už vyhnal aj nové lístky.
Zber a využitie
V kuchyni najčastejšie používame listy, ale upotrebiť sa daj aj plody. Aromatické látky obsiahnuté v listoch dodávajú typickú korenistú chuť polievkam, omáčkam i marinádam. Pridávajú sa do súdka pri výrobe kyslej kapusty. majú dokonca odpudivý účinok na hmyzích škodcov potravín.
Okrem chuti, má vavrín aj pozitívne účinky na náš organizmus. Kúpeľ s lístkami pomáha ľuďom trpiacim reumou, čaj z listov zas pomáha pri problémoch s trávením. Listy vavrínu majú v obľube floristi aj záhradkári.
Zdroj: pinterest.com/ground-cover.absaned.com
Vavrín sa dá tvarovať aj ako stromček.
Nech už listy používate na čokoľvek, je vhodné ich zberať podľa potreby v čase od júna do novembra. Na jeseň je možné zberať aj plody, ktoré však narastú len v prípade, že máte v záhrade vysadenú samčiu aj samičiu rastlinu, lebo vavrín je dvojdomý.
