Reklama

Poznáte najzdravší spôsob spracovania medvedieho cesnaku? Sušenie ani mrazenie to nie je!

Nakladaný a prekvasený cesnak medvedí

Zdroj: pinterest/thesaltbox

Reklama

Najlepšie je, keď sa cesnak medvedí konzumuje čerstvý. Sušením stráca väčšinu svojej liečivej sily a mrazením sa zas stáva mazľavým čudom, ktoré stráca chuť. Zásoby pesta máte na celý rok a o masle z neho nechcete už ani počuť. Tak čo s ním?

Účinky tejto vytrvalej liečivej rastliny, ktorá patrí medzi významné medonosné rastliny, asi poznáte. Medvedí cesnak pomáha proti hnačkám, plynatosti, dokonca má blahodárne účinky aj pri zápche. Cesnak medvedí tiež urýchľuje hojenie rán a vredov, zmierňuje kŕče a ničí črevné parazity. 

Zdroj: Petra Števková

Medvedí cesnak je najlepšie zbierať pred zakvitnutím. Keď kvitne, svoju energiu vkladá do kvetov a listy tak nemajú už veľmi intenzívnu cesnakovú chuť.

Pesto, šaláty, omáčky, polievky, maslá... ak patríte medzi nadšencov cesnaku medvedieho, pravdepodobne ste si toto všetko z neho už pripravili. Napriek tomu je najzdravšie spracovanie tejto liečivky úplne iné. Je dokonca zdravšie, ako keď ju jete úplne surovú!

Fermentovanie = kvasenie

Áno, čítate správne. Rovnakým spôsobom, ako sa kvasí kapusta, môžete nechať vykvasiť prakticky čokoľvek. A cesnak medvedí nie je výnimkou. Stačí ho poriadne umyť, nasoliť. Takto pripravený ho vložte do skleneného uzatvárateľného pohára, poriadne utlačte, ako keby ste utláčali sudovú kapustu. Cesnak pustí šťavu, no nie dostatok, tak ho zalejte ešte vodou tak, aby bol celý ponorený.

Zdroj: Petra Števková

Cesnak poriadne umyte a nasoľte.

Fantázii sa medze nekladú, pokojne pridajte ešte ďalšie bylinky, korenie či ho skombinujte s inými druhmi zeleniny, pokojne aj s kapustou. Cesnak je potrebné zaťažiť, napríklad ďalším, menším pohárom, ktorý naplníte vodou. Fľašu uzavrite a nechajte kvasiť na tmavom mieste po dobu niekoľkých týždňov.

Zdroj: Petra Števková

Fantázii sa medze nekladú a cesnak môžete nakladať spolu so zeleninou.

K čomu dochádza pri kvasení?

zvyšuje sa dostupnosť proteínov • zlepšuje sa stráviteľnosť sacharidov a škrobu • dochádza k produkcii vitamínov • znižuje sa hladina nestráviteľných polysacharidov • zvyšuje sa nutričná hodnota potravín

Plné vitamínov

Fermentovaná zelenina má vysoký obsah vitamínu C, obsahuje vitamíny B, taktiež probiotiká v podobe baktérií, ktoré sa v nej rozvinú. Je to vynikajúci spôsob pre podporu imunity, praznivo pôsobí na tráviaci systém a tiež na pečeň, slezinu, kožné problémy a je skvelým pomocníkom aj pri zápche.