Pravidelne kontrolujte uskladnené OVOCIE a ZELENINU! 6 najčastejších skladovacích chorôb
12. 1. 2022, 8:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:35)

Zdroj: MarekSvancara.com
Niektoré choroby napádajú plody až počas skladovania. Hoci ste pozberali kvalitnú úrodu, ani po uložení do pivníc na ňu nezabúdajte.
Všetky druhy uskladňovanej zeleniny a ovocia vyžadujú cez zimu chladné prostredie bez mrazu. Plodiny počas zimného skladovania často postihujú choroby, ktoré sú vyvolané rôznymi fyziologickými poruchami alebo mikroorganizmami.

Jadrovníková hniloba
Môže byť spôsobená viacerými hubami, ktoré plody infikujú na strome alebo až v sklade, väčšinou však ide práve o chorobu zlého skladovania. Jej rozvoj umožňuje vysoká vlhkosť a teplota.
Zdroj: Shutterstock
Hnilobu dobre vidieť na priereze plodu – tmavé, hnijúce pletivo sa tvorí od stredu smerom k obvodu plodu.
Prejavuje sa tvorbou mycélia alebo hnilobných škvŕn na spodnej strane plodu. Spočiatku nenápadné príznaky si často všimnete až pri konzumácii. Ochorenie sa prejavuje v podobe horkej chuti alebo plesnivého zápachu dužiny.
Ochrana:
- zlepšite podmienky skladovania
- pestujte menej náchylné odrody
- plody v pivniciach pravidelne kontrolujte
- chemická ochrana proti chrastavosti aplikovaná koncom vegetácie obmedzí i výskyt skladových chorôb
Penicíliová hniloba
Huba do plodov vylučuje karcinogénny mykotoxín patulín, preto ani slabo napadnuté nekonzumujte a nedávajte zvieratám. K poškodeniu dochádza už počas zberu alebo po ňom cez mechanické poranenia.
Zdroj: Juraj Matlák
Pri slabom stlačení šupky sa môžu objaviť kvapôčky tekutiny. Dužina kašovatie, šupka sa scvrkáva, cítiť kyslý a plesnivý zápach.
Infekcia sa šíri priamym kontaktom spórami z iných napadnutých plodov. Prejavovať sa začína ako malé, vodnaté svetlohnedé škvrny, ktoré sa zľahka prehlbujú.
Ochrana:
- počas zberu s plodmi manipulujte opatrne, aby ste predišli mechanickým poškodeniam
- dôležité je pravidelné odstraňovanie napadnutých jabĺk a znečistených debničiek
Hniloby mrkvy
Či už ide o mokrú, alternáriovú (čiernu), rizoktóniovú (fialovú) alebo sklerocíniovú (bielu) hnilobu, pôvodcom všetkých sú pôdne mikroorganizmy, ktoré prežívajú a šíria sa prostredníctvom rastlinných zvyškov.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Ochorenie sa môže vyskytnúť aj na ostatnej uskladnenej koreňovej zelenine (zeler, petržlen, paštrnák).
Príznaky napadnutia nemusia byť pri zbere úrody viditeľné, prejavia sa až časom, keď sa organizmy dostanú do pivníc hlavne na koreňoch poškodených mechanicky alebo škodcami. Náchylnejšia na vznik hniloby je mrkva pestovaná v pôde prehnojenej dusíkom.
Ochrana:
- správne obhospodarovanie a pravidelné striedanie hriadok
- vhodná a vyrovnaná výživa
- šetrný zber a uskladňovanie len nepoškodených koreňov
Moníliová hniloba
Monilióza či hnedá hniloba plody napáda hlavne v mieste mechanického poškodenia či poškodenia hmyzom často už na stromoch. Príznakmi poškodenia sú najskôr hnedé škvrny na šupke.
Zdroj: Juraj Matlák
V tme vzniká čierna forma tejto hniloby.
Neskôr hnedne i dužina a hnilobe podlieha celý plod. Na povrchu hnijúceho pletiva sa tvoria krémové „vankúšiky“, zvyčajne v sústredných kružniciach.
Ochrana:
- zo stromov odstraňujte napadnuté a mumifikované plody
- zvoľte vhodnú biologickú či chemickú ochranu proti škodcom
- v pivniciach vetrajte, aby ste bránili vysokej vlhkosti, prípadne kondenzácii vody na plodoch
- pravidelne odstraňujte hnijúce jablká
- chemická ochrana proti chrastavosti 3 až 4 týždne pred zberom účinkuje aj proti monilióze
Zrniarky
Celý vývin chrobákov prebieha v semenách strukovín, poškodzujú hlavne hrach a fazuľu. Zrniarka hrachová je poľný škodca, do nádoby na uskladnenie sa dostane spolu s napadnutými semenami zo záhrady, dokončí v nich vývin, no ďalej sa už nerozmnožuje.
Zdroj: Archív redakcie
Zrniarka fazuľová je hlavne skladový škodca. Larvy prenikajú do suchých semien a vyžierajú v nich otvory.
Zrniarka fazuľová je hlavne skladový škodca. Larvy dokážu vniknúť aj do suchých semien, ďalej sa vyvíjať a rozmnožovať.
Ochrana:
- semená po zbere hneď vylúskajte, vysušte a aspoň na 2 dni vložte do mrazničky
- nízka teplota (-12 až -18 °C) usmrtí všetky štádiá škodcu
- strukoviny skladujte v dobre uzavretých plechových alebo sklenených nádobách na suchom a chladnom mieste, ideálne pri teplote do 10 °C
Krčková hniloba cibule
Pôvodcami problému sú rôzne druhy húb rodu Botrytis. Rastliny napádajú v čase tesne pred zberom, keď listy postupne zaťahujú, hlavne ak prevláda vlhké počasie.
Zdroj: Juraj Matlák
Na hnijúcich cibuliach možno pozorovať sivohnedé zhluky sklerócií.
Príznaky napadnutia – hnednutie, mäknutie krčkovej časti cibule a hnitie – sa prejavia väčšinou až počas skladovania.
Ochrana:
- sadiť treba len správne namorené sadivo a osivo
- po zbere nechajte cibuľu riadne presušiť, nevystavujte ju priamemu slnku
- správne skladujte v suchej pivnici