Veľký súboj tekvíc! Je lepší patizón alebo hokkaido?
20. 8. 2021, 20:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:34)

Zdroj: pinterest/selbstversorger.de
Tekvicová polievka, pečená tekvica, tekvicové pyré, vyprážaná tekvica, tekvica na zaváranie a mrazenie... možností spracovania je nekonečne veľa. Ale čo vitamíny, minerály a ďalšie látky ovplyvňujúce naše zdravie? Toto je súboj dvoch najobľúbenejších tekvíc!
1. Pre chudnutie
Ak ste sa rozhodli chudnúť, je dôležitý počet prijatých kalórií. A, samozrejme, aj počet vydaných. Tých vydaných by malo byť čím viac a prijatých čím menej. V 100 g patizónu sa nachádza len 17 kcal. V tom istom množstve tekvice hokkaido je 37 kcal. Síce to nie je nič hrozné, ale ak by ste túto zeleninu jedli na kilá a chceli chudnúť, radšej si dajte patizón. Ďalšia dôležitá informácia, ktorú pri chudnutí potrebujete poznať, je obsah sacharidov v strave. Čím menej, tým pri chudnutí lepšie. Ale pozor, sacharidy sú pre telo palivom, preto by ste ich v rozumnom množstve prijímať mali. V 100 g patizónu sa nachádza 3,8 g sacharidov. V tom istom množstve hokkaido tekvice nádete však až 9 g sacharidov.
Skóre patizón vs. hokkaido: 1:0
Zdroj: Laura Witteková
Patizón
2. Pre funciu čriev
Vláknina v strave je jednou z najdôležitejších vecí pre ideálne fungovanie čriev a trávenia. Práve v zelenine a obilninách jej nájdete najväčšie množstvo. Ako je na tom tekvica? V 100 g patizónu je 1,2 g vlákniny. V hokkaido tekvici je alo takmer dvojnásobné množstvo, 2 g vlákniny.
Skóre patizón vs. hokkaido: 1:1
Zdroj: shutterstock.com
Lahodná polievka príjemne padne v chladné dni.
3. Železo
Železo je pre správnu funkciu buniek v tele nevyhnutné. Potrebujeme ho predovšetkým pre transport kyslíka po tele. V 100 g patizónu sa nachádza 0,4 mg železa. V tom istom množstve hokkaido je však železa o polovicu menej, iba 0,2 mg.
Skóre patizón vs. hokkaido: 2:1
Zdroj: shutterstock
Patison Strie Melange
Víťazom tohto súboja sa stáva patizón!