1. Domáci sirup z nádchovníka
Potrebujete: cca 40 lístkov nádchovníka, 1 väčší citrón, 1 kg cukru, vodu
Do hrnca dajte lístky a zasypte ich cukrom. Citrón nakrájajte na kolieska a tiež pridajte do hrnca. Zalejte vodou tak, aby hladina bola asi pol centimetra nad cukrom. Nechajte odstáť jeden deň.
Následne varte a občas premiešajte až kým sirup nadobudne medovú farbu a konzistenciu. Po uvarení preceďte cez sitko a ešte horúci sirup naplňte do fliaš. Dôkladne uzatvorte. Používajte do čaju pri prechladnutí a chrípke.

2. Sirup z nádchovníka za studena
Potrebujete: listy nádchovníka - podľa veľkosti nádoby, cukor, limetka al. pomaranč, citrónová šťava
Na tento sirup si počkáte trošku dlhšie, ale príprava je úplne nenáročná. Stačí,ak listy nádchovníka opláchnete vo vode a nakrájate na menšie kúsky, aby sa uvoľnila šťava. Rovnako dôkladne opláchnite a umyte vo vode aj limetku alebo pomaranč. Nakrájajte na tenké plátky a odstráňte prípadne kôstky.
Potom pripravte zavárací pohár a do neho vrstvíte listy nádchovníka. Tiež cukor, ktorý pokvapkáte citrónovou šťavou a naň poukladajte plátky citrusu a opäť pridajte vrstvu nádchovníka. Pokračujte až kým bude nádoba plná. Nakoniec obsah ešte dobre utlačte a a uzatvorte. Položte na svetlé miesto - najlepšie na okenný parapet. V priebehu nasledujúci asi 20 dní sa bude cukor rozpúšťať. Nádobu môžete pretrepať. Potom preceďte cez plátno alebo sitko a sirup skladujte v dvierkach chladničky.
Sirupy sú výborné najmä v období jesene a zimy, kedy nás často trápi nádcha, prechladnutie, chrípka či angína. Môžete si ich pridať do čaju alebo užívať po lyžičke aj 3x denne. Nádchovník pomôže uvoľniť dutiny, uľaví pri kašli a celkovo pri prechladnutí.