Reklama

Sú nízkokalorické a bohaté na VLÁKNINU. Už dávno mali byť súčasťou vášho jedálnička

Pri spaľovaní tuku v oblasti brucha vám pomôžu aj horké potraviny.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Artičoky obsahujú viacero zdraviu prospešných látok, ktoré sú dôležité pri liečbe mnohých ochorení a podporujú aj celkové zdravie, odporúča sa ich konzumovať na pravidelnej báze.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER | Trápia vás UROLOGICKÉ problémy? Tieto BYLINKY pomôžu
    Zdroj: NMH/Záhradkár

    Artičoka patrí k najlepším liekom na pečeň a žlčník. Zvyšuje tvorbu žlče a tiež jej vylučovanie, podporuje detoxikačnú činnosť pečene a vylučovanie škodlivín močom. Znižuje hladinu krvného cukru a je vhodným doplnkovým liečivom pri diabete. Zabraňuje ukladaniu cholesterolu v cievach.

    Zdroj: shutterstock

    Určite dobre poznáte artičoku kardovú známu ako bodliak a artičoku zeleninovú.

    Niektoré antioxidanty v artičokách môžu indikovať smrť rakovinových buniek a môžu zastaviť tvorbu nových. A tiež pravidelné užívanie artičokov môže viesť k zníženiu cukru v krvi.

    Zdroj: shutterstock

    Najčastejšie sa artičoky dávajú na pizzu, vďaka čomu dokážu vyladiť celú chuť ešte viac.

    Forma konzumácie je rôzna, podľa toho, komu čo vyhovuje - artičoky sa dajú konzumovať čerstvé. Aj napriek tomu, že v slovenskej kuchyni nie sú až tak často používané, veľmi obľúbené sú v talianskej, najčastejšie sa dávajú na pizzu.

    Artičoka obsahuje okolo 68 mikrogramov kyseliny listovej v 100 g a je tak veľmi užitočnou zeleninou, ktorú by do svojho jedálnička mali zahrnúť tehotné ženy a ženy, ktoré chcú otehotnieť.

    Aby ste sa vyhli zdravotným problémom spojenými s pečeňou, odporúča sa pravidelne užívať artičoky. Extrakt z ich listov chráni pečeň pred jej poškodením a obnovuje aj rast tkaniva.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS