Reklama

Sused, chcete cuketu? Zeleninár radí, ktoré odrody vybrať, aby ste mali tekvíc na rozdávanie

Dalo by sa povedať, že tekvice rastú nadivoko. Ich pestovanie má však jednu podmienku – musíte mať dostatok priestoru. V malých záhradkách je pri tejto plodine výber obmedzený, musíte sa sústrediť výhradne na kríčkové odrody. Preto pravdepodobne siahnete po cuketách.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Dalo by sa povedať, že rastú „nadivoko“. Ich pestovanie má však jednu podmienku – musíte mať dostatok priestoru. V malých záhradkách je pri tejto plodine výber obmedzený, musíte sa sústrediť výhradne na kríčkové odrody. Preto pravdepodobne siahnete po cuketách.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER | Peter Gajdoštin vyberá TOP ODRODY tekvíc do každej záhrady

    Cukety sú cenené pre opakované nasadzovanie plodov pri ich pravidelnom zbere. V prípade remontantných cukiet môžete z jednej rastliny zobrať 20 aj viac mladých plodov. Ak však plody pravidelne nezberáte a necháte na rastline dozrievať, zastaví sa kvitnutie ďalších samičích kvetov. Tie sa prestanú vyvíjať, zakrpatejú, niekedy zhnednú a zhnijú. Rastlina sa jednoducho sústredí na výživu semien v dozrievajúcich plodoch. Ak tieto veľké plody v plnej vegetácii odstránite, v priebehu 12 až 14 dní cuketa opäť obnoví nasadzovanie a plodnosť.

    Zeleninové špagety

    Dužina tekvice špagetovej sa po uvarení kruhovito oddeľuje a rozpadá na „špagety“. Odroda ‘Pyza’ je poloplazivá rastlina, ktorá nesie niekoľko stredne veľkých plodov s vyšším obsahom betakaroténu. Dobre vyzreté plody sú výborne skladovateľné pri teplotách nad 12 °C.

    Hokkaido

    V posledných rokoch je na Slovensku najobľúbenejšia. Menšie, oranžové plody majú kvapkovitý tvar. Dužnina je intenzívne oranžová, suchšia. Šupka plodu je jemná a pri varení sa nemusí nevyhnutne okrajovať. Daňou za slabšiu šupku je horšia skladovateľnosť.

    PR článok

    Vyberáme pre vás niečo PLUS