Sused, chcete cuketu? Zeleninár radí, ktoré odrody vybrať, aby ste mali tekvíc na rozdávanie
26. 2. 2025, 8:00

Zdroj: Shutterstock
Dalo by sa povedať, že rastú „nadivoko“. Ich pestovanie má však jednu podmienku – musíte mať dostatok priestoru. V malých záhradkách je pri tejto plodine výber obmedzený, musíte sa sústrediť výhradne na kríčkové odrody. Preto pravdepodobne siahnete po cuketách.
Zdroj: www.dobrasemena.cz
Zdroj: www.dobrasemena.cz
Zdroj: www.dobrasemena.cz
Galéria k článku

Cukety sú cenené pre opakované nasadzovanie plodov pri ich pravidelnom zbere. V prípade remontantných cukiet môžete z jednej rastliny zobrať 20 aj viac mladých plodov. Ak však plody pravidelne nezberáte a necháte na rastline dozrievať, zastaví sa kvitnutie ďalších samičích kvetov. Tie sa prestanú vyvíjať, zakrpatejú, niekedy zhnednú a zhnijú. Rastlina sa jednoducho sústredí na výživu semien v dozrievajúcich plodoch. Ak tieto veľké plody v plnej vegetácii odstránite, v priebehu 12 až 14 dní cuketa opäť obnoví nasadzovanie a plodnosť.
Zeleninové špagety
Dužina tekvice špagetovej sa po uvarení kruhovito oddeľuje a rozpadá na „špagety“. Odroda ‘Pyza’ je poloplazivá rastlina, ktorá nesie niekoľko stredne veľkých plodov s vyšším obsahom betakaroténu. Dobre vyzreté plody sú výborne skladovateľné pri teplotách nad 12 °C.
Hokkaido
V posledných rokoch je na Slovensku najobľúbenejšia. Menšie, oranžové plody majú kvapkovitý tvar. Dužnina je intenzívne oranžová, suchšia. Šupka plodu je jemná a pri varení sa nemusí nevyhnutne okrajovať. Daňou za slabšiu šupku je horšia skladovateľnosť.
PR článok