Šalvia lekárska (Salvia officinalis) je bylinka so zaujímavou históriou. O jej liečivých účinkoch sa vie už od staroveku a je skvelé, že sa jej dodnes darí aj na našom území. Jej silné antioxidačné a blahodarné vlastnosti z nej robia cenný nástroj na udržanie zdravia. Pri prechladnutí a chrípke môže skvelo doplniť bazu čiernu a túžobník, ktoré sa postarajú o vypotenie a zníženie teploty.

Ak vás trápia bolesti hrdla, angína, zápaly ústnej dutiny, vírusové ochorenia dýchacích ciest, určite siahnite po šalvii. Má silné sťahujúce a protizápalové účinky, a okrem toho má tiež krásnu vôňu. Odporúča sa používať ju ako kloktadlo a na výplach úst, pokojne aj dlhodobo, pretože je to užitočný spôsob ako sa zbaviť nepríjemného zápachu.

Ako ju sušiť?
Cenené sú listy a drobné bylinné zakončenia (herba salviae). Získate ich zostrihnutím mladej vňate v máji až v júni, zásadne za suchého počasia, ideálne napoludnie. Lístky od seba oddelíte a sušíte na vzdušných miestach v tieni (alebo v sušiarňach s umelým teplom do 30 až 35°C). Z čerstvých aj nasušených lístkov si môžete pripraviť čaj (postup aj dávkovanie je rovnaké ako v prípade bazy, viď. vyššie). Dôležité je poznamenať, že šalvia sa nesmie konzumovať počas tehotenstva alebo počas dojčenia, pretože zastavuje tvorbu mlieka.
Článok pokračuje na ďalšej strane...►►►