Baklažán
Už v staroveku sa vraj konzumácia baklažánu odporúčala pre jeho blahodárny vplyv na zdravie. Obsahuje vitamíny skupiny A, B, C, E a K a z minerálov draslík, horčík, vápnik sodík, meď, zinok železo a ďalšie.
Baklažán je horký, preto je potrebné ho pred prípravou poriadne nasoliť. No okrem prospešných látok obsahuje v surovom stave aj nebezpečný solanín. Je to toxický glykoalkaloid, ktorý sa v niektorých druhoch zeleniny vytvoril ako prirodzená ochrana proti škodcom, hmyzu a hubám. Tento glykoalkaloid spôsobuje u ľudí zrýchlenie tepovej a dychovej frekvencie, vo veľkých množstvách aj stratu vedomia. Rovnako dráždi aj žalúdok a dvanástnik.

Solanín sa deaktivuje pri vyšších teplotách, tzn. keď baklažán tepelne spracujeme varením alebo pečením. No pozor na vodu v ktorej zeleninu varíme či umývame, pretože solanín je len slabo rozpustný.