Reklama

V tradičnej slovenskej záhrade nesmú chýbať SLIVKY! Poznačte si pestovateľské rady od OVOCINÁRA

Najzdravšie plody sliviek sú z vlastnej záhrady.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Po jabloniach a orechoch sú tretím najpestovanejším ovocným druhom na území Slovenska. Sladké plody sa s obľubou používajú na výrobu džemov, lekvárov a chutných slivkových koláčov.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:13
Remaining Time 0:13
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER: Čo robiť s opadaným ovocím vo vašej záhrade?

    Na trhu je v ponuke široké spektrum kvalitných odrôd. Podľa kvality a dozrievania plodov ich môžete v záhrade vysadiť tak, aby ste mali čerstvé slivky počas troch až štyroch mesiacov. Často je ťažké vyznať sa v  rozdieloch jednotlivých odrôd.

    Základné rozdelenie

    Odrody slivkovín sa pomologicky rozlišujú podľa vzrastu stromov i vlastností plodov na mirabelky, ringloty, slivky, poloslivky a slivy. Pomológia sa zaoberá odrodami podľa ich morfologických znakov i  hospodárskych vlastností. V záhradníckych centrách kúpite odrody všetkých týchto skupín, najviac však polosliviek s veľkými až veľmi veľkými plodmi. Rôzne odrody majú z bočného pohľadu podlhovastý, eliptický, guľovitý, plocho guľovitý, vajcovitýobrátene vajcovitý tvar. V uvedených tvaroch môžu existovať odchýlky.

    Zdroj: Shutterstock

    Ringloty patria do rovnakej ovocnej rodiny ako slivky. Plody môžu byť guľovité alebo mierne oválne, charakteristické je však pre ne to, že dužina sa väčšinou od kôstky neoddeľuje, zato je sladká a veľmi aromatická.

    Pri výbere odrody odporúčame všímať si kvalitu a obdobie dozrievania plodov. Zamerajte sa na odrody s vyššou odolnosťou proti vírusovému ochoreniu šarke slivkovej.

    — Ing. Samuel MICHÁLEK, ovocinár

    Od júla až do októbra

    Slivky sú z  hľadiska výberu lokality a stanovišťa nenáročný ovocný druh. Pestujú sa v chránených polohách od 200 do 450 m n. m. Podľa dozrievania plodov sa rozdeľujú na veľmi skoro zrejúce odrody (od polovice júla do konca júla) až veľmi neskoré (dozrievajúce koncom septembra až v prvej dekáde októbra). Neskoro až veľmi neskoro zrejúce odrody majú vyššie nároky na dĺžku vegetácie, ktorá je v  nižších polohách Slovenska výrazne dlhšia ako v  severných oblastiach. Neskoro dozrievajúce odrody vo vyšších polohách nemusia dozrieť, prípadne budú mať menšie a menej sladké plody.

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Kritérií na výber odrody je viac. Okrem chuti plodov, času dozrievania a oddeliteľnosti dužiny od kôstky berte do úvahy podpník a s tým súvisiacu veľkosť stromu v dospelosti.

    Slivky patria medzi ovocné druhy s dlhou dormanciou, čiže dlhším obdobím vegetačného pokoja. V nízkych polohách kvitnutie sliviek prebieha v druhej až tretej dekáde apríla v dĺžke 7 až 10 dní podľa genetických vlastností odrôd. Vo vyšších polohách a  na nechránených stanovištiach sa vegetácia začína neskôr a  predlžuje sa jej ukončenie. V  polohách od 450 do 600 m n. m. sa oneskoruje dozrievanie plodov všetkých odrôd.

    Úroda na niekoľko mesiacov

    Kvalitná úroda sliviek širokého spektra odrôd poskytne záhradkárom počas 4 mesiacov v roku plody rôznych tvarov i farieb výborných šťavnatých sladkokyslých až sladkých aromatických chutí. Je na vás, ako ich využijete pre vašu spokojnosť. Veľa kvalitných polosliviek sa chuťou vyrovná pravým slivkám.

    Obávaný vírus

    Overená odroda ‘Bystrická’, ktorá patrí medzi pravé slivky, je veľmi náchylná na šarku slivkovú. Vysokú kvalitu plodov si zachováva do času, pokiaľ nie je infikovaná týmto vírusovým ochorením. Po napadnutí šarkou plody predčasne opadávajú, sú bez chuti i cukrov, sú znehodnotené a nepoužiteľné. Šarka slivková bola zistená v roku 1917 v Bulharsku, odkiaľ sa rozšírila do celej Európy

    Zdroj: shutterstock

    Z infikovaných stromov na zdravé sa prenáša voškami a spôsobuje veľké škody. Aj z tohto dôvodu sa ‘Bystrická’ prestala v ovocných sadoch na Slovensku pestovať.