Reklama

Úroda hrozna na KILÁ? Vinohradník radí, ako postupovať pri zimnom reze VINIČA

Vinohradník radí, ako urobiť zimný rez viniča.

Zdroj: redakcia Záhradkár

Reklama

Zimný rez viniča je jedna z najdôležitejších prác vo vinohrade. Cieľom je udržiavať optimálny tvar viničového kra, zaistiť plodnosť v nadchádzajúcej sezóne, udržiavať rovnováhu v raste celého kra a predovšetkým podporovať kvalitu úrody.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER: Ak nehrozia MRAZY, pustite sa do zimného rezu VINIČA!

    Rada nášho odborníka:

    Zdroj: Ing. Jaroslav ŠUCHMA

    Ing. Jaroslav ŠUCHMA, technológ a vinohradník

    Voľba termínu

    Voľba optimálneho termínu rezu závisí od niekoľkých faktorov, a to od odrody, teplotných podmienok v  danom roku a lokality, v ktorej sa vinič pestuje. Ideálnym obdobím je koniec zimy, vtedy je vinič ešte vo vegetatívnom spánku a už nehrozia silné zimné mrazy.

    Zdroj: shutterstock

    Zimný rez sa robí v dňoch bez silných mrazov. Počas silných mrazov sú letorasty krehké, lámu sa a na čerstvých rezných ranách sa vytvára ľad, ktorý spôsobuje trhliny v dreve.

    Dozrievanie, veľkosť a tvar strapcov, tvorbu aromatických látok, obsah kyselín a cukrov, ktoré sú dôležité pri následnej výrobe kvalitného vína, na to všetko má vplyv práve zimný rez viniča.

    — Ing. Jaroslav ŠUCHMA, technológ a vinohradník

    Zimný rez viniča u malopestovateľov je najvhodnejšie vykonať od februára do marca. V nižších nadmorských výškach a  teplejších oblastiach, kde nehrozia silné zimné mrazy a počítame so skorším začiatkom pučania, voľte skorší termín rezu. So stúpajúcou nadmorskou výškou môžete vinič strihať neskôr, pretože neorezaný vinič je odolnejší voči zimným mrazom.

    Zhodnotenie viničového kra

    Hlavnou úlohou rezu je redukcia množstva jednoročného dreva. V prvom kroku je dôležité zhodnotiť stav kra. Zamerajte sa na rozmiestnenie jednotlivých častí dreva, pričom je pre vás najdôležitejšie jednoročné drevo. Vyberajte jednoročné výhonky, ktoré sú dobre vyzreté a nachádzajú sa čo najbližšie k hlave kra viniča. Tieto letorasty očistite od úponkov a zálistkov, aby sa nepoškodili pri odstraňovaní ďalších častí. Najčastejšie sa nechávajú jeden alebo dva výhony, ktoré sú označované ako ťažne.

    Zdroj: shutterstock

    Drevo očami vinohradníka

    Drevo očami vinohradníka

    Vinič prináša úrodu na jednoročnom dreve. Na jar sa z očiek (pukov) jednoročných výhonkov vytvoria mladé výhonky, na ktorých vzniknú kvety a následne plody. Očká na dvojročnom a staršom dreve väčšinou produkujú len listy a ďalšie nerodivé výhonky. Preto je pri reze dôležité rozpoznať typy dreva:

    • Jednoročné má svetlú farbu a vyrastá z dvojročného dreva. Sú to výhonky, ktoré boli v minulom vegetačnom období letorastami, počas vegetácie zdrevnateli a ukončili svoj vývin opadaním lístia. Úrodu prinesú z neho vyrastajúce letorasty.
    • Dvojročné má tmavšiu farbu, vyrastá zo starého dreva, ktoré bolo v predchádzajúcom roku ponechané ako záloha, 2- až 4-pukový čapík. Kôra sa môže z neho čiastočne odlupovať.
    • Staré má kôru (borku) tmavej farby, ktorá sa odlupuje v pásoch. Sú to všetky nadzemné zdrevnatené časti viničového kra staršie ako dva roky. Počas formovania kra môže nadobudnúť tvar hlavy, kmeňa a ramien

    Na ťažňoch sa nachádzajú púčiky (očká), z ktorých na jar vyrastú mladé letorasty. Počet ponechaných ťažňov a očiek závisí od sily rastu viniča. Staršie kry, ktoré majú dobre vyvinutý koreňový systém, zvládnu väčšie množstvo rodivého dreva. Pri mladších platí, že pri slabo rastúcej rastline by malo byť zaťaženie čo najmenšie, aby sa posilnil rast kmienka a  celého kra. Naopak, pri bujne rastúcom kre sa zaťaženie zvýši, aby ste docielili rovnomerný rast a  vyzrievanie dreva.

    VIDEO, ako postupovať pri reze viniča >>>

    Odstránenie a skrátenie dreva

    V tomto kroku zbavte ker jednoročnéhodvojročného dreva (okrem ponechaných jednoročných ťažňov). Ak by ste nechali vinič rásť bez rezu, väčšina energie by prúdila do starého dreva a  jednoročné rodivé drevo by tvorilo len malú časť. Cieľom je ker vyčistiť tak, aby na kmienku ostali len ponechané ťažnezáložné čapíky. Ťažne, ktoré ste na kre nechali, skráťte na 6 až 12 očiek. Počet očiek voľte podľa odrody, podmienok lokality a sily rastu daného kra. Záložné čapíky skracujte tiež len na jedno alebo dve očká.

    Zdroj: shutterstock

    Na rez viniča sú určené vinohradnícke nožnice. Na staré a hrubšie drevo môžete použiť pílku s úzkym listom alebo pákové nožnice. Musíte dbať na to, aby bol rez hladký a rana čo najmenšia.

    Okrem ťažňov sa na kre necháva záložný čapík, ktorý vám vytvorí alternatívu v prípade poškodenia alebo choroby časti kra. Tu platí, že čapík musí byť vždy v nižšej úrovni ako hlavný ťažeň. Záložné čapíky skracujte len na jedno až dve očká.

    Zdroj: shutterstock

    Hrubšie konáre a vetvy môžete po reze buď podrviť v štiepkovači a využiť ako nástielku, alebo po vysušení budúcu zimu poslúžia pri zakurovaní v pieckach a kozuboch.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Vinohradník radí, ako postupovať pri zimnom reze VINIČA
      Zdroj: Ing. Jaroslav ŠUCHMA

      Autor článku

      Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.