Ušetrite na VÝŽIVOVÝCH DOPLNKOCH: 15 druhov zeleniny, ktoré prispejú k ODOLNOSTI
1. 3. 2025, 7:00

Zdroj: shutterstock
Jar je ideálnym obdobím na konzumáciu čerstvej sezónnej zeleniny, ktorá prináša množstvo zdravotných benefitov. Nezabudnite ju zaradiť do svojho jedálnička a užívajte si jej výnimočné účinky na zdravie.

Zdroj: NMH/Záhradkár
1. Špenát
Mladý špenát je bohatý na železo, vitamín C a kyselinu listovú. Podporuje tvorbu červených krviniek a posilňuje imunitný systém. V kuchyni ho možno využiť v šalátoch, smoothie aj varených pokrmoch.
Zdroj: Shutterstock
Poriadnu porciu vitamínu K na tanieri ocenia najmä ženy, ktoré trápi silná menštruácia. Ale zelenú by mu mali dať všetci, chýba každému.
2. Medvedí cesnak
Obsahuje vysoké množstvo vitamínu C a silné antibakteriálne účinky. Podporuje detoxikáciu organizmu a prospieva srdcu. Môžete ho použiť v polievkach, nátkach alebo ako prísadu do pesta.
Zdroj: Shutterstock
Jeho zdravotné účinky sú porovnateľné s cesnakom, silné antiseptikum, odporúča sa pri žalúdočných ťažkostiach, pomáha tráveniu, črevám, pečeni i žlčníku.
3. Reďkovky
Sú bohaté na vitamín C a antioxidanty, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom. Podporujú zdravie pečene a majú detoxikačné účinky. Vhodné sú do šalátov, sendvičov alebo ako zdravá pochútaka.
Zdroj: shutterstock
Reďkovka nemá rada letné horúčavy. Tie spôsobujú dutinkovatenie buľvičiek a rýchle vybiehanie do kvetu.
4. Jarná cibuľka
Obsahuje vitamín C, vitamín K a kvercetín, ktorý má protizápalové účinky. Podporuje zdravie ciev a zlepšuje krvotvorbu. Skvelo dochutí polievky, omáčky či nátierky.
Zdroj: Shutterstock
Tento posol jari je nabitý zdraviu prospešnými látkami, ktoré by vám počas jarnej očisty nemali určite chýbať.
5. Mrkva
Je zdrojom betakaroténu, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A, podstatný pre zdravé oči. Posilňuje imunitu a podporuje zdravie pokožky. Chutí v surovej, dusenej aj pečenej podobe.
Zdroj: shutterstock
Mrkva obsahuje prirodzené cukry, čo z nej robí jednu z najsladších druhov zeleniny.
6. Hrach
Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C a veľka množstvo rastlinných bielkovín. Pomáha udržiavať zdravú hladinu cukru v krvi a podporuje zdravie svalov. Vhodný je do polievok, príloh či šalátov.
Zdroj: Shutterstock
Hrach vás milo prekvapí svojim účinkami.