Reklama

Ušetrite na VÝŽIVOVÝCH DOPLNKOCH: 15 druhov zeleniny, ktoré prispejú k ODOLNOSTI

 Sezónna zelenina ponúka čerstvé, chutné a výživné možnosti, ktoré podporia zdravie a imunitu.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Jar je ideálnym obdobím na konzumáciu čerstvej sezónnej zeleniny, ktorá prináša množstvo zdravotných benefitov. Nezabudnite ju zaradiť do svojho jedálnička a užívajte si jej výnimočné účinky na zdravie.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER | Jarný DETOX: 6 najlepších BYLINIEK na prečistenie organizmu
    Zdroj: NMH/Záhradkár

    1. Špenát

    Mladý špenát je bohatý na železo, vitamín C a kyselinu listovú. Podporuje tvorbu červených krviniek a posilňuje imunitný systém. V kuchyni ho možno využiť v šalátoch, smoothie aj varených pokrmoch.

    Zdroj: Shutterstock

    Poriadnu porciu vitamínu K na tanieri ocenia najmä ženy, ktoré trápi silná menštruácia. Ale zelenú by mu mali dať všetci, chýba každému.

    2. Medvedí cesnak

    Obsahuje vysoké množstvo vitamínu C a silné antibakteriálne účinky. Podporuje detoxikáciu organizmu a prospieva srdcu. Môžete ho použiť v polievkach, nátkach alebo ako prísadu do pesta.

    Zdroj: Shutterstock

    Jeho zdravotné účinky sú porovnateľné s cesnakom, silné antiseptikum, odporúča sa pri žalúdočných ťažkostiach, pomáha tráveniu, črevám, pečeni i žlčníku.

    3. Reďkovky

    Sú bohaté na vitamín C a antioxidanty, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom. Podporujú zdravie pečene a majú detoxikačné účinky. Vhodné sú do šalátov, sendvičov alebo ako zdravá pochútaka.

    Zdroj: shutterstock

    Reďkovka nemá rada letné horúčavy. Tie spôsobujú dutinkovatenie buľvičiek a rýchle vybiehanie do kvetu.

    4. Jarná cibuľka

    Obsahuje vitamín C, vitamín K a kvercetín, ktorý má protizápalové účinky. Podporuje zdravie ciev a zlepšuje krvotvorbu. Skvelo dochutí polievky, omáčky či nátierky.

    Zdroj: Shutterstock

    Tento posol jari je nabitý zdraviu prospešnými látkami, ktoré by vám počas jarnej očisty nemali určite chýbať.

    5. Mrkva

    Je zdrojom betakaroténu, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A, podstatný pre zdravé oči. Posilňuje imunitu a podporuje zdravie pokožky. Chutí v surovej, dusenej aj pečenej podobe.

    Zdroj: shutterstock

    Mrkva obsahuje prirodzené cukry, čo z nej robí jednu z najsladších druhov zeleniny.

    6. Hrach

    Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C a veľka množstvo rastlinných bielkovín. Pomáha udržiavať zdravú hladinu cukru v krvi a podporuje zdravie svalov. Vhodný je do polievok, príloh či šalátov.

    Zdroj: Shutterstock

    Hrach vás milo prekvapí svojim účinkami.

    Autor článku

    Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.