Reklama

Úžasne liečivá zelenina! Ešte stále stíhate vysiať REĎKEV ČIERNU

Táto nenápadná zelenina vám poskytne aj síru a horčík.

Zdroj: Canva

Reklama
záhradkár logo

Patrícia Lešková

Externá redaktorka

Bola pestovaná už pred tisíckami rokov a pestuje sa dodnes. Reďkev čierna je neobyčajná zelenina s liečivými účinkami, ktorá patrí medzi superpotraviny. Pestujte ju aj vy.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 1:10
Remaining Time 1:10
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Domáci zázrak pre IMUNITU! Pripravte si tinktúru z ECHINACEY

    Reďkev čierna je jedna z mála zelenín, ktoré majú liečivé účinky. V minulosti bola bežnou pestovanou zeleninou. Dnes sa na ňu trocha pozabudlo, ale opäť sa vďaka svojim skvelým účinkom dostáva do povedomia.

    Pestovanie

    Na pestovanie je čierna reďkev úplne nenáročná. Reďkev pestujeme zo semena. Podľa typu odrody sa vysieva v júli, najneskôr až do polovice augusta. Vhodná odroda je napríklad Black Spanish. Vysejte ju do do kyprej pôdy dobre zásobenej humusom.
    Reďkev vysievajte do riadkov vzdialených 15 až 20 cm. Po vzídení je potrebné zo záhona odstraňovať burinu a zavlažovať.

    Zdroj: Canva

    Ak vás čierna reďkev oslovila, jednoducho si ju môžete dopestovať aj doma.

    Zber a spracovanie

    Úrodu zberáme v októbri až v novembri ešte pred príchodom mrazov, takže práve v sezóne chrípky a prechladení, je výborným zdrojom vitamínov. Skladovať by ste ju mali pri teplote 0 °C. Môže byť umiestnená v debničkách s vlhkým pieskom rovnako ako pri skladovaní mrkvy či cvikly. Pri dobrých podmienkach vydrží uskladnená aj 6 mesiacov. 

    Zdroj: Canva

    To, aká je šťavnatá, si uvedomíte až potom, keď ju najemno nastrúhate.

    Chuťovo je štipľavejšia ako bežná reďkev a ak by vám nevyhovovala, určite sa ju oplatí odšťaviť a šťavu pridať do zeleninového smoothie. Čistú šťavu z nej môžete využiť aj na očistnú kúru, keďže reďkev čierna perfektne detoxikuje organizmus. Asi 30 ml. jej šťavy sa odporúča piť nalačno po dobu jedného mesiaca.
    Čerstvú ju môžete nastrúhanú pridať do šalátov. Bude zaujímavým doplnkom zeleninovej polievky či rôznych omáčok. Tiež ju môžete upiecť ako zeleninové čipsy.

    Recept na čipsy

    Reďkev ošúpte a nakrájajte na jemné plátky. Pokvapkajte olivovým olejom, posypte soľou a pridajte napríklad sušený cesnak, mletú papriku či iné korenie podľa chuti. Dajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 15-20 minút pri teplote 180 °C.

    Liečivé účinky

    • Čierna reďkev obsahuje výrazné množstvo vitamínu C, E a B.
    • Je bohatá na železo, síru, vápnik, horčík, fosfor aj draslík.
    • Vďaka obsahu prospešných látok a vitamínov je veľmi účinná pri očiste organizmu.
    • Podporuje tiež imunitný systém.
    • Zlepšuje trávenie a zrýchľuje metabolizmus. Tiež dobre prispieva k správnej činnosti čriev.
    • Priaznivo pôsobí aj na pečeň a žlčník.
    • Odvádza z tela nadbytočnú vodu.
    • Zlepšuje zdravie dýchacích ciest.

    Zdroj: Shutterstock

    Sirup z čiernej reďkovky

    Sirup

    Príprava je jednoduchá. Odrežte vrchnú časť, ktorá poslúži ako "viečko". Vnútro vydlabte a pridajte med. Prikryte odrezanou vrchnou časťou a nechajte odstáť pri izbovej ideálne cez noc, aby sa šťava zmiešala s medom. Vzniknutý sirup môžete skladovať v čistej fľaštičke a v chladničke. Užívajte po lyžičke niekoľkokrát denne, keď vás trápi kašeľ.

    Autor článku

    Patrícia Lešková

    Externá redaktorka
    Vyštudovaná žurnalistka, pre ktorú je momentálne záhrada najväčším relaxom aj inšpiráciou, a to aj napriek tomu, že kedysi dávno si myslela, že bude mať v záhrade len pekne upravený trávnik.