Reklama

V apríli si na ne v ovocnom sade dajte pozor, aby vás počas roka neprekvapili

Damage picture of the pear grate, Gymnosporangium fuscum

Zdroj: M. Schuppich

Reklama

Pestovanie jadrovín sprevádza široká škála chorôb a škodcov, ktoré na stromy číhajú prakticky celoročne. Spolu s oteplením v apríli sa prebúdza kvetovka jabloňová. Na hruškách listy zasiahne hrdza hrušková, ktorá ešte vždy niektorých záhradkárov prekvapí.

V apríli je dôležité chrániť ovocné stromy pred kvetovkou jabloňovou (Anthonomus pomorum), ktorá prezimuje v lístí a pod borkou stromu. Na jar po oteplení, keď sa teplota drží nad hranicou 10 °C, oplodnené samičky kladú vajíčka do nalievajúcich sa kvetných pukov. Larvy po vyliahnutí puky vyžierajú zvnútra, poškodený kvet usychá. Miera škodlivosti tohto škodcu je úmerná priebehu počasia, dlhá chladná jar je pre samičky ideálna, v teplých rokoch sú škody menšie. Ochrana zahŕňa postrek krátko po vypučaní jabloní, najneskôr v štádiu zelených kvetných pukov, pri teplote nad 16 °C.

Ďalšia v ovocnom sade nepríjemná je hrdza hrušková, ktorá každý rok ešte vždy zaskočí niekoľko začínajúcich záhradkárov. Patogén prezimuje na borievke, kde vytvára oranžové zhluky na konároch. Odtiaľ sa za priaznivých podmienok dostane na medzihostiteľa, hrušku, kde spôsobí typické oranžové škvrny na líci listov s charakteristickými vreckami na rube. Choroba spôsobuje významné škody hlavne na zanedbaných stromoch, odkiaľ sa potenciálne šíri ďalej. Keďže výrub všetkých nakazených drevín v okolí je nemožný, pomôže ochranný postrek po odkvitnutí, druhý s odstupom dvoch týždňov prípravkami proti chrastavitosti.

Zdroj: M. Schuppich

Damage picture of the pear grate, Gymnosporangium fuscum

Hrušky pre zdravie

Hrušky disponujú vysokým obsahom vody, draslíka, vápnika, fosforu a ďalších minerálnych látok. Priemerná energetická hodnota plodu s hmotnosťou 180 g je 320 kJ, takáto hruška obsahuje 24 g sacharidov, 6 g vlákniny, organické kyseliny (jablčnú, citrónovú, chlorogénovú, kávovú), vitamín C, vitamíny skupiny B. Z tohto dôvodu je hruška výborným občerstvením, prípadne môže nahradiť desiatu alebo olovrant. Prečisťuje črevá, odstraňuje zápchu a iné poruchy trávenia, pôsobí detoxikačne. Reguluje hospodárenie s vodou v organizme, má priaznivý vplyv na krvotvorbu a rast.
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    PODCAST | Dážďovky ako noví domáci miláčikovia! Premenia odpad na poklad

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Vyštudovala som Záhradníctvo na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite, kde som sa priučila technológii pestovania ovocia, kvetov, zeleniny aj viniča. Lásku k prírode som dostala do vienka od mojich príbuzných, ktorí inklinovali k pestovaniu rastlín a výrobe vína. Po štúdiu moja cesta viedla do redakcie časopisu Záhradkár, kde sa snažím neustále prinášať zaujímavé záhradkárske témy, ktorými žijem aj v súkromí.