Keď sa však na pestovanie ríbezlí pozriete bližšie, zistíte, že červené odrody v záhradách značne prevyšujú čierne. Podľa ovocinára Ing. Samuela MICHÁLEKA to je veľká škoda, nakoľko ríbezle čierne môžeme právom považovať za malú lekáreň, ktorú budete mať vždy poruke.

Všestranné spracovanie
Kry ríbezlí čiernych dorastú do výšky 1,2 až 1,5 m a nezaberú veľa miesta. Ich plody (bobule) majú mimoriadny význam pre zdravú výživu. Konzumujú sa čerstvé, no možno ich spracovať aj na sirupy, šťavy, džúsy, džemy a lekváre. Dokonca ich môžete usušiť, pričom v takomto stave si dlho uchovajú svoje nutričné hodnoty. Produkty z ríbezlí čiernych vyrobené doma je dobré do roka skonzumovať, no ak plody zamrazíte, pokojne ich môžete skladovať aj dva roky.

Plné vitamínov a minerálov
Ríbezle čierne v čerstvom stave obsahujú v závislosti od pestovanej odrody 150 až 280 mg vitamín C na 100 g plodov. Zaujímavé je, že ide o troj- až päťnásobne vyšší obsah vitamínu C, než sa nachádza v 100 g citrónov. Po rakytníku rešetliakovitom a šípkach patria tieto plody k trom ovocným druhom s najvyšším obsahom vitamínu C.