Reklama

Vo februári je v skleníku už dostatočne teplo na prvú sejbu, tak ju nepremeškajte!

Prvú reďkovku dopestovali vo fóliovníku. S výberom správnej odrody sa o to pokúsiť môžete aj vy, úspech je zaručený.

Zdroj: Michaela Farkašová

Reklama

Ešte je len polovica februára a v skleníku je počas slnečného dňa na juhu Slovenska parádnych 13 stupňov. A hoci zima v kalendári ešte nepovedala posledné slovo, môžeme už vysievať niektoré plodiny.

Ak ste na jeseň vysiali šalát, v tomto čase už má vytvorených niekoľko listov. Rast ružíc spolu s predlžujúcimi sa dňami pomaly naberá na obrátkach. Pravdepodobne nevzišli všetky rastliny a miestami ostali hluché miesta, inde zas prehustený porast. Preto sa posnažte čím skôr semenáčiky rozsadiť, aby mali dostatok priestoru, ktorý potrebujú na rast. Pôdu v skleníku upravte pokopaním, prípadne ju zrýľujte, ak veľmi uľahla. Bude pripravená na vysievanie reďkovky, ktoré už môžete zahájiť. Zároveň je najvyšší čas na výsadbu cibule, ktorej zelené šťavnaté listy budú jedným z prvých vitamínov v tohtoročnej sezóne.

Zdroj: shutterstock

Zo sejby v septembri až začiatkom októbra budete valeriánku zberať v zime aj skoro na jar. Výhodná je aj septembrová sejba do nevykurovaných skleníkov. Počas mrazov listy nezberajte.

Chránený priestor skleníka umožňuje aj sejbu hlávkového šalátu, eruky či cvikly. Zdrojom prvých jarných vitamínov budú aj listy valeriánky poľnej. Vysievajte ju do pôdy v starej sile do riadkov vzdialených 15 cm. O šesť až osem ťýždňov vytvorí prízemné ružice listov bohatých na vitamíny, bielkoviny a minerálne látky.

Cvikla pre zdravie

Obsahuje vitamín B, ktorý prospieva zdraviu pokožky. Takisto vitamín C, ktorý podporuje imunitný systém, a vitamín E, ktorý spomaľuje starnutie. Je bohatá na železo, zinok, jód, vápnik, horčík, draslík vlákninu, má vysoký obsah kyseliny listovej. Pomáha pri poruchách trávenia, zápche, zlepšuje krvný obeh, pôsobí antioxidačne, má odvodňujúce účinky.

Do voľnej pôdy neskôr

Koncom mesiaca, hneď ako to počasie a pôda dovolia, začnite s vysievaním. Na skorý štart do novej pestovateľskej sezóny vyberajte otužilejšie druhy, prípadne tie, ktoré potrebujú na hriadke stráviť dlhý čas. Medzi prvými vysejte špenát ‘Winterreuzen’ určený na celoročné pestovanie. Na jarné pestovanie je vhodná aj odroda ‘Matador’ i hybrid ‘Asta F1’. Koncom mesiaca, keď teplota dosiahne 5 °C, neváhajte vysiať hrach, cibuľu spolu so značkovacou plodinou. Ideálna je reďkovka, ktorá rýchlo vzchádza, čím uľahčuje obrábanie vysiatych hriadok v čase, kým hlavná plodina ešte nevzišla.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Máte kopu semienok a neviete, čo s nimi? Skôr než ich vyhodíte, odtestujte ich, možno sa zídu

    Vyrastie z nich ešte niečo?

    Poznáte to, lákavá ponuka osív na pútavo farebných stojanoch zvádza na kúpu nových, možno zaujímavejších odrôd. Skôr než tak urobíte, skontrolujte staré zásoby z minulého roka. Semienka v otvorených vrecúškach už nemusia mať garantovanú kvalitu. Klíčivosť mohla klesnúť aj v zapečatených baleniach. Aby ste sa presvedčili o životaschopnosti osiva, môžete urobiť skúšku klíčivosti. Oplatí sa najmä v prípade, že máte väčšie množstvo osiva. Pri oklieštených zásobách vám odporúčame urobiť jednoduchý orientačný rýchlotest. Do priehľadného skleného pohára nalejte vodu a nasypte semienka, ktoré potrebujete otestovať. Tie, čo klesnú ku dnu, môžete použiť na pestovanie. Semienka, ktoré ostali plávať na hladine, sú poškodené alebo choré, na sejbu nevhodné.

    Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Vyštudovala som Záhradníctvo na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite, kde som sa priučila technológii pestovania ovocia, kvetov, zeleniny aj viniča. Lásku k prírode som dostala do vienka od mojich príbuzných, ktorí inklinovali k pestovaniu rastlín a výrobe vína. Po štúdiu moja cesta viedla do redakcie časopisu Záhradkár, kde sa snažím neustále prinášať zaujímavé záhradkárske témy, ktorými žijem aj v súkromí.