Reklama

Vrúbľovanie krok za krokom: Ktorá technika je pre vás najlepšia?

Vrúble zaistite štepárskou páskou, rany ošetrite voskom.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Prostredníctvom vrúbľovania viete zachrániť aj starú odrodu. Chuť jabĺk, ktoré ste jedli v detstve, sa vám z úst nemusí vytratiť ani v dobe, keď už obľúbenú odrodu neviete zohnať v ovocnej škôlke.

Ak chcete pestovať takú dobrú odrodu, akú má váš známy či sused, zo semienka to nepôjde, to už azda viete. Semenáčiky majú vlastnosti, ktoré sa nedajú vopred predvídať, ľudovo sa takéto stromy a ich plody označujú ako "plané".

Pre zachovanie želanej odrody treba siahnuť po vegetatívnom spôsobe rozmnožovanie, a jedným z takých je práve vrúbľovanie. Ide o proces, keď ušľachtilú odrodu podľa svojho výberu spojíte s vhodným podpníkom prostredníctvom jednoročného, dobre vyzretého výhonka. Ten sa nazýva vrúbeľ.

Krok 1: Odoberanie vrúbľov

Vrúble sa získavajú zo zdravých, mladých a dobre rodiacich stromov. Jednoročný, vyzretý a vitálny výhonok primeranej dĺžky i hrúbky získate z vonkajšej, osvetlenej časti koruny. Na vrúbľovanie treba použiť takú časť výhonu, ktorá ma dobre vyvinuté púčiky.

Kôstkoviny

Na vrúbľovanie sliviek, čerešní, višní či marhúľ vo februári a v marci môžete vrúble odobrať tesne pred samotným vrúbľovaním. Ak však chcete vrúbľovať v čase vegetácie, musíte ich narezať do konca novembra, keď sú stromy v hlbokom vegetačnom pokoji, aby do apríla nevypučali.

Slivkoviny sa v domácich podmienkach vrúbľovať neodporúčajú, nakoľko hrozí riziko prenosu vírusových ochorení.

Jadroviny

Jablone a hrušky ukončujú vegetačný pokoj o niečo neskôr ako kôstkoviny, preto sa dajú vrúble bez problémov odoberať už vo februári po skončení silných mrazov. Takéto vrúble možno použiť nielen na vrúbľovanie mimo vegetáciu, ale aj v čase miazgy, keď stromy rozkvitnú.

Krok 2: Skladovanie vrúbľov

Odobraté vrúble zabaľte do igelitových vrecúšok a uložte do chladničky s teplotou asi 4 °C. Pravidelne ich kontrolujte, či sa na výhonkoch nevytára pleseň. Takisto kontrolujte, či vrúble nevysýchajú, čím by sa úplne znehodnotili.

Prirodzenejší spôsob skladovania vrúbľov je taký, keď ich uložíte do pôdy pri severnej stene domu a dôkladne prekryjete čečinou, prípadne v debničkách s pieskom v chladnej pivnici. V každom prípade však platí, že treba vrúble pravidelne kontrolovať.

Tip na pripomenutie:

Pokiaľ plánujete vrúbľovanie viacerých stromov a odrôd, vrúble dobre označte, aby ste ich nezamenili.

Krok 3: Vrúbľovanie

Jednotlivé techniky vrúbľovania sa rozlišujú podľa toho, či vrúbľujete v čase vegetačného pokoja alebo počas sezóny, keď v stromoch prúdi miazga.

Základom je kopulačný rez. Mal by byť trikrát taký dlhý, ako je hrubý podpník či vrúbeľ. Po navrúbľovaní zaviažte vrúble štepárskou páskou a všetky rezné rany i konce vrúbľov zatrite štepárskym voskom. Ten zníži nežiaduci odpar vody a dezinfikuje.

Vrúbľovanie v čase vegetačného pokoja

Od konca februára môžete začať vrúbľovať čerešne, višne, egreše, ríbezle či jostu. V marci je vhodný čas na prevrúbľovanie jabloní, hrušiek, višní aj čerešní.

Vrúbľuje sa zvyčajne od januára do konca marca. Najvyužívanejšia technika je spojkovanie - kopulácia, alebo vylepšená verzia, takzvaná anglická kopulácia. K dispozícii sú aj iné metódy, ako je plátkovanie, sedielkovanie alebo vrúbľovanie na koziu nôžku. Táto technika sa zväčša využíva pri prevrúbľovaní starších stromov. Je technicky pomerne náročná a vyžaduje určitú dávku skúsenosti.

Vrúbľovanie počas vegetácie

Na začiatku a počas kvitnutia stromov, keď prúdi miazga, sa najčastejšie používa vrúbľovanie pod kôru. Známy je aj takzvaný Tittelov spôsob. Vrúbľovanie do boku využijete napríklad pri vrúbľovaní egrešov a ríbezlí. V máji až júni sa používajú bylinné vrúble, v auguste zdrevnatené.