Reklama

Vypestujte si ho doma! ZÁZVORU sa darí aj u nás a toto ste o ňom nevedeli!

Ilustračná snímka

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Zázvor, ktorý dokáže dorásť až do výšky 100 cm, sa pýši bohatou históriou. Konfúcius ho do jedál začlenil už v 500 p.n.l., mních Gregory Makar pridal zázvor do perníkov v roku 992 a v 19. storočí sa stal základom prvého zázvorového piva.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zázvorová pasta je hitom ZIMY! Príprava je JEDNODUCHÁ
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    100 centimetrov je výška, do ktorej je rastlina zázvoru schopná vyrásť. Jej listy sú pritom dlhé okolo 15 až 30 centimetrov.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      NEKONEČNÁ úrodaZÁZVORU? Dopestujte si ho doma z toho zo supermarketu!

      500 rokov p. n. l. je obdobie, z ktorého pochádza prvá písomná zmienka o zázvore, ktorú zaznamenal Konfícius. V analektoch zaznamenal, že zázvor sa nachádzal v takmer každom jeho jedle.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Zázvor s medom: Váš DOMÁCI ELIXÍR zatočí s jesennými bacilmi a rozvonia vianočné pečivo!
        Zdroj: NMH

        Rok 992 bol rok, kedy vraj arménsky mních Gregory Makar priniesol do Európy perníky. Žil potom 7 rokov vo Francúzsku, kde učil kňazov piecť tento výnimočný koláč s voňavou škoricou a zázvorom.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Recept na domáce zázvorové cukríky na bolesť hrdla

          50. roky 19. storočia bolo obdobie írskemu farmeceutovi a chirurgovi Thomasovi Josephovi Cantrellovi podarilo vďaka fermentácii vyrobiť v Belfaste prvé zázvorové pivo, takzvané ginger ale.

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Najzdravšia rastlina na svete? Horúci kandidát je zázvor!

            1 300 druhov je približný počet druhov rastlín, ktoré patria do čeľade ďumbierovité (Zingiberaceae). Do tejto istej čeľade patrí okrem zázvoru rovnako aj kardamóm, galangal či kurkuma.

            Video Player is loading.
            Stream Type LIVE
            Advertisement
            Current Time 0:00
            Duration 0:00
            Remaining Time 0:00
            Loaded: 0%
              • Chapters
              • descriptions off, selected
              • subtitles off, selected
              ZÁZVOR je zdravá bomba pre telo: Zatočí s nevoľnosťou, kilami, prechladnutím a ešte aj...

              651 kilogramov vážil najväčší perníkový mužíček, v ktorom bol použitý, samozrejme, aj zázvor. Upiekli ho pekári z Ikea Furuset z nórskeho Osla presne 9. novembra 2009. Zloženie bola pšeničná múka, cukor, olej, tuk, voda, sirup, prášok do pečiva, škorica, zázvor a soľ. Obrovský perník bol upečený v jednom kuse.

              Video Player is loading.
              Stream Type LIVE
              Advertisement
              Current Time 0:00
              Duration 0:00
              Remaining Time 0:00
              Loaded: 0%
                • Chapters
                • descriptions off, selected
                • subtitles off, selected
                Smrkáte, kašlete a kýchate? 5 najlepších DOMÁCICH receptov proti virózam

                4 080 000 ton je množstvo zázvoru, ktoré bolo vypestované v roku 2019. Samotná India z tohto množstva dokázala vypestovať až neuveriteľných 43 %, čo predstavuje 1,78-milióna ton.