Reklama

Zaujímavé tajomstvá PARADAJOK: Sú univerzálne, obľúbené a zároveň, toxické!

Tešte sa ešte bohatšej a krajšej úrody paradajok.

Zdroj: Canva

Reklama
záhradkár logo

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov

Paradajky sú jednou z najpopulárnejších a najrozšírenejších plodín na svete. Svojou šťavnatou chuťou a výživovými vlastnosťami sa stali neodmysliteľnou súčasťou mnohých jedál a kuchárskej kultúry. Máloktorá potravina je tak bohatá na zaujímavosti.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vyskúšajte! Jednoduchý recept na skvelé bylinkové maslo

    Zdroj: Shutterstock

    Rajčiny sú plné dôležitých minerálov, vitamínov či antioxidantov

    Majú bohatú históriu

    To, že paradajky pochádzajú z Južnej a Strednej Ameriky isto viete. Začali ich tu pestovať Majovia a Aztékovia asi pred 2000 rokmi. Prvé divoké paradajky boli malé, kyslé a žltooranžové, oveľa odlišnejšie od moderných odrôd. Po objavení Ameriky Krištofom Kolumbusom v roku 1492 sa paradajky dostali do civilizovaného sveta. Až do 16. storočia však neboli v Európe obľúbené, pretože boli považované za exotické jedovaté rastliny. Zmenilo sa to až v 16. a 17. storočí, kedy sa začali pestovať najmä v južných krajinách, ako je Taliansko a Španielsko a postupne sa stali obľúbenou súčasťou stredomorskej kuchyne.

    Zdroj: Pinterest/mirror.co.uk

    Najväčšia paradajka zaznamenaná na svete vážila neuveriteľných 3,51 kg. Tento rekord dosiahla v roku 1986 v Oregone v USA.

    Názov paradajky

    Prvé odrody, ktoré sa dostali do Európy, boli žlté. Nie je teda prekvapujúce, že talianske slovo „pomodoro“ v preklade znamená „zlaté jablko“. Význam názvu sa však mení naprieč krajinami. Pre Francúzov je paradajka „jablkom lásky“, pre Nemcov „jablkom raja“. V angličtine boli pôvodne známe ako „jablká šialených“, a to pravdepodobne kvôli svojej zelenej farbe či pre ich domnelé účinky na duševné zdravie.

    Zdroj: Shutterstock

    Celkovo existuje viac ako 10 000 odrôd paradajok v úplne nezvyčajných prevedeniach, vrátane ružovej, fialovej, čiernej, žltej a bielej. Najviac paradajok sa paradoxne vypestuje v Číne, až 16 % svetovej produkcie.

    Patria medzi ovocie

    Spor o to, či sú paradajky ovocie alebo zelenina, je zaujímavý a odborne kontroverzný. V kontexte botaniky a biológie sú paradajky klasifikované ako ovocie, pretože plodom je bobuľa, ktorá obsahuje semená a vzniká z opeleného kvetu. Na druhej strane, v kulinárskom svete sa paradajky považujú za zeleninu. Zaujímavým historickým medzníkom je kontroverzný spor v 19. storočí v USA, ktorý pramenil z rozdielnych colných poplatkov medzi zeleninou a ovocím. V roku 1893 najvyšší súd USA vo veci „Nix versus Hedden“ rozhodol, že paradajky sa považujú za zeleninu z dôvodu ich bežného kulinárskeho použitia, čím im bolo uznané aj nižšie clo.

    Zdroj: Shutterstock

    Viaceré potraviny dokážu potlačiť zápal v tele a tým pomôcť aj potlačiť bolesť. Paradajky sú bohaté na lykopén, organické farbivo zo skupiny karotenoidov. Lykopén je veľmi silný antioxidant, ktorý zabraňuje rakovine a kardiovaskulárnym ochoreniam. V kombinácii s vitamínmi C a E chráni organizmus pred škodlivými účinkami voľných radikálov.

    Zdraviu prospešné

    Nemali by vám v jedálnom lístku chýbať, pretože sú výnimočne zdravé. Nájdete v nich vitamíny A,B, C, D, E a tiež minerály ako draslík, železo, fosfor, sodík, selén, horčík, zinok a ďalšie. Majú veľmi nízky glykemický index. Znižujú cholesterol, pomáhajú s detoxikáciou a prospievajú aj tráviacemu systému. Priaznivo pôsobia na srdce a vďaka obsahu draslíku pomáhajú znížiť vysoký krvný tlak. Prispievajú k zdraviu pokožky, vlasov, očí aj kostí a ešte oveľa viac.

    Zdroj: Shutterstock

    Viaceré potraviny dokážu potlačiť zápal v tele a tým pomôcť aj potlačiť bolesť. Paradajky sú bohaté na lykopén, organické farbivo zo skupiny karotenoidov. Lykopén je veľmi silný antioxidant, ktorý zabraňuje rakovine a kardiovaskulárnym ochoreniam. V kombinácii s vitamínmi C a E chráni organizmus pred škodlivými účinkami voľných radikálov.

    Toxické

    V ľuľkovitých rastlinách, obzvlášť v rajčiakoch, sa nachádza látka tomatín. Ide o steroidný klikosidový alkaloid, ktorý je toxický. Vyskytuje sa hlavne v stonkách, listoch ale aj v nezrelých (zelených) rajčiakoch. Okrem veľkého množstva vitamínov a minerálov, obsahujú aj veľa histamínu a pre ľudí s histamínovou intoleranciou sú absolútnou stopkou.

    Autor článku

    redakcia Záhradkár

    Kolektív autorov
    Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.