Reklama

Zázračný pestrec a marhuľové jadrá: Sú skutočne také zdravé?

Zázračný pestrec a marhuľové jadrá: Sú skutočne také zdravé?

Zdroj: Záhradkár

Reklama

Zaujímate sa o zdravie a hľadáte prírodné spôsoby, ako posilniť svoj imunitný systém? Chcete vedieť, či zázračné vlastnosti drobných semienok zodpovedajú ich povesti?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:26
Remaining Time 0:26
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Overené triky, ako pripraviť vianočný zemiakový ŠALÁT
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    Zdroj: shutterstock.com

    Pestrec mariánsky je pri očiste organizmu hotový poklad. Koreň, listy, ale hlavne plody pestreca mariánskeho obsahujú liečivé zložky, podporujú regeneráciu pečeňových buniek a posilňujú imunitný systém. Za liečivé schopnosti môže najmä látka silymarín. Pestrec je najlepšou cestou ako podporiť pečeň a jej celkovú regeneráciu. Je veľmi dôležitý práve pre zachovanie detoxikačných funkcií pečene a jej ochrany pred pôsobením voľných radikálov.

    Pestrec mariánsky

    Dekoratívny bodliak pestrec mariánsky (Silybum marianum) je cenný pre látku nazývanú sylimarín, ktorá pomáha prečistovať pečeň, zbavovať ju nánosov škodlivých látok a regenerovať jej bunky. A nielen to. Je vhodný aj pre ľudí trpiacich obezitou, zlepšuje krvný obraz, detoxikuje, znižuje hladinu zlého cholesterolu a zlepšuje imunitu. Semienka môžete konzumovať priamo, po čajových lyžičkách, alebo si z nich pripraviť tinktúru s použitím 60-percentného alkoholu. U nás sa pestrec pestuje ako letnička a na správne dozretie semien potrebuje vyššiu teplotu, okolo 25 až 30 °C. Koncom leta sa ružový kvet zmení na páperie bielej farby, na konci ktorého nájdete semienka. Tie sa potom jemne očistia, nechajú preschnúť a následne drvia, aby sa účinné látky z nich lepšie uvoľnili a vstrebali.

    Ako je to s marhuľovými jadrami? Čítajte na ďalšej strane! >>>

    Marhuľové jadrá

    O kontroverzných marhuľových jadierkach sa často hovorí v súvislosti s tzv. vitamínom B17, ktorý má vraj pomáhať pri liečbe rakoviny. Vedecké štúdie však tento účinok nepotvrdili, a preto by sa mali konzumovať s opatrnosťou. Obsiahnutá látka sa v skutočnosti nazýva amygdalín a v tele sa premieňa na toxický kyanovodík, ktorý je v nadmernej dávke pre nás jedovatý. Jeho obsah je vyšší v horkých jadrách kyslých marhúľ a zjesť by ste ich nemali viac ako tri kusy denne. Sladkých marhuľových jadierok si doprajte 5 až 10 kusov denne, množstvo amygdalínu je v nich podstatne nižší.

    Zdroj: Shutterstock

    Konopné semienka sú zázrak pre ľudský organizmus.

    Konopné semienka

    Prospešné vlastnosti konope siatej (Cannabis sativa) sú známe už od pradávna. Okrem semienok sa rastliny využívali na výrobu vlákna, nití či tkanín a dnes sa ich potenciál využíva dokonca v stavebnom priemysle. Konopné semienka vynikajú obsahom aminokyselín, rastlinných bielkovín i zdravých tukov, vitamínov, minerálov a právom sa nazývajú superpotravinou. Vďaka obsahu kanabinoidov zaručia pokojný spánok a zaženú stres. Majú všestranné využitie, možno z nich namáčaním pripraviť konopné mlieko alebo dochutiť šaláty či smoothies. Ak ich pridáte do svojho jedálnička, prispejú k zdravému tráveniu, pozitívne vplývajú na hormonálnu sústavu a posilnia imunitný systém. Taktiež majú blahodarný vplyv na vlasy i pokožku.

    Článok pokračuje na ďalšej strane! >>>

    Zdroj: Shutterstock

    Hroznové semienka sa po vysušení lisujú a potom sa z nich vyrába kvalitný olej.

    Hroznové semienka

    Milujete hrozno, ale semienka neznášate a radšej volíte bez-semenné odrody? Nechtiac sa okrádate o cenný zdroj látok, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi a spomaľujú proces starnutia. Nájdete v nich okrem iného vysoký obsah draslíka, vitamínu E a najmä silný antioxidant procyanidín. Zo semienok sa vyrába tiež múka alebo cenný za studena lisovaný olej, ktorý využijete nielen v kuchyni. Keďže dokáže efektívne regulovať tvorbu mazu, pre pokožku predstavuje doslova zázrak.

    Zdroj: Pinterest/nagihandesigns.com

    Termofor z čerešňových kôstok

    Náš tip! Termofor z čerešňových kôstok

    Čerešňové kôstky majú jedinečnú schopnosť dlhodobo uchovávať teplotu a po zahriatí alebo ochladení ju postupne odovzdávajú okolitému prostrediu. Ak teda odkôstkovanie čerešní pred ich spracovaním neznášate, možno s vidinou ich budúceho využitia, si túto činnosť aj obľúbite. Kôstky treba len poriadne umyť, vysušiť a naplniť nimi uzatvárateľné vrecko z odolného a ekologického materiálu, napríklad bavlny. Využijete ho na uvoľnenie svalstva, pri menštruačných bolestiach, reumatických ťažkostiach a ako studený obklad pri uštipnutí hmyzom, migréne, či na redukciu opuchov a pomliaždenín.

    Autor článku

    Redaktorka i záhradná architektka, milovníčka prírody, zelene a pestrofarebných kvetov vždy pripravená prinášať novinky, tipy a rady zo sveta záhradného dizajnu, floristiky i úžitkových záhrad.