Jarná cibuľka nepredstavuje len bezvýznamný medzistupienok počas pestovania klasickej cibule. Tento posol jari je nabitý zdraviu prospešnými látkami, ktoré by vám počas jarnej očisty nemali určite chýbať. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C je skvelým prostriedkom na podporu imunity, organizmus obohatí aj o draslík, horčík, vápnik, či železo a vitamín A a skupiny B. Navyše, podobne ako cesnak obsahuje alicín, teda prírodné antibiotikum a antivirotikum. Zároveň sa vôbec nemusíte báť, že by ste z nej pribrali. S obsahom 31 kalórií na 100 g sa radí medzi obľúbené diétne potraviny.

Zdravé srdce a pevné kosti
Konzumáciou jarnej cibuľky prispievate k správnej činnosti kardiovaskulárneho systému, posilňujete srdce a znižujete riziko srdcových ťažkostí. Ak trpíte vysokým krvným tlakom, tento jarný zázrak je pre vás skvelou voľbou. Účinne prispieva k jeho zníženiu a zároveň ochráni pred hrozbou infarktu. Vďaka obsahu vitamínu C a K zabraňuje vzniku osteoporózy, napomáha udržať zdravé a silné kosti a predchádzať zlomeninám. Látky v nej obsiahnuté zlepšujú krvotvorbu, znižujú tvorbu krvných zrazenín a mŕtvice.

Zdravé trávenie
Keďže je ľahšie stráviteľná ako jej staršia sestra, na svoje si prídete aj vtedy, ak máte problémy s trávením. Jarná cibuľka uľaví boľavému žalúdku, odstráni tráviace ťažkosti a vďaka obsahu vlákniny zabojuje aj proti zápche. Jej pravidelnou konzumáciou zároveň znížite výskyt rakoviny hrubého čreva.

Prírodné antihistaminikum
Cibuľa ako taká, je nabitá flavonoidom quercetinom, ktorý má silné protizápalové a antihistaminické účinky. V spojení s jej antioxidačnými vlastnosťami predstavuje skvelú pomoc pri nádche, bolestiach hrdla i astme.
- Vedeli ste, že…
… ak jarnú cibuľku pridáte k mastným jedlám, stanú sa stráviteľnejšie?

Variabilná v kuchyni
Receptov, kde ju môžete využiť je neúrekom, nemusíte sa teda báť, že by vyšla nazmar. Pridajte ju nasekanú do šalátov, nátierok, ozdobte ňou pečené zemiaky alebo bryndzové halušky. Domáci kvaskový chlebík s maslom a jarnou cibuľkou je určite raňajková klasika vášho detstva. Nebojte sa však ani tepelnej úpravy, biela časť dokonale poslúži ako základ polievok či omáčok. Ak milujete exotické jedlá, thajskú a čínsku kuchyňu si bez nej ťažko viete predstaviť.