Doprajte im teplo
Paradajky opatrne oberte a poukladajte na plech na pečenie. Dajte ich za okno na radiátor, kde budú mať teplo a svetlo.
Pomôže etylén
Etylén. ktorý okrem iného urýchľuje aj dozrievanie u niektorých plodov a prirodzene sa uvoľňuje zo zrejúceho ovocia, je v tomto prípade vítaným spojencom. Urýchľuje totiž aj zrenie rajčín. Preto do veľkého zaváracieho pohára môžete dať dve zrelé jablká a na tie poukladať zelené a nepoškodené plody rajčiakov. Pohár neuzatvárajte. Rajčiny vám budú postupne dozrievať a vy si týmto spôsobom zároveň viete predĺžiť obdobie chutných, čerstvých a najmä vami dopestovaných paradajok.
Rovnako dobre vám v tomto prípade zafunguje aj keď ich zakryjete potravinovou fóliou.

Taktiež môžete rajčiny dať do papierového vrecka a položiť naň zrelý banán.
Koreňmi hore
Rajčiaky dozrejú v chránených priestoroch zavesené za korene. Pred príchodom mrazov ich vyberte z pôdy aj s koreňmi a zaveste do chladnej, ale dobre vetranej miestnosti. Živiny z celej rastliny sa postupne presunú do plodov, tie budú postupne dozrievať.