ZELENINOVÉ HRIADKY, ktoré budú obdivovať všetci SUSEDIA! Zeleninár odporúča TIETO okrasné druhy
18. 6. 2024, 8:00 (aktualizované: 23. 7. 2024, 9:20)

Zdroj: shutterstock
Záhradkári, ktorí uprednostňujú úžitkové hriadky pred okrasnými, by súhlasili, že zelenina má zasýtiť a kvety potešiť. Príroda však rozdiely nerobí a zaužívaný názor vyvracia. Existuje veľa druhov letničiek a trvaliek s jedlými kvetmi a rovnako veľa druhov zeleniny, ktoré upútajú všetky pohľady.
Zdroj: www.dobrasemena.cz
Zdroj: www.dobrasemena.cz
Zdroj: www.dobrasemena.cz
Galéria k článku

V klasickej slovenskej záhrade by ste zeleninové hriadky hľadali pravdepodobne niekde vzadu za domom, skryté pred pohľadmi návštevníkov. Ale esteticky upravený záhon s netradične použitými plodinami môže pokojne tvoriť aj predzáhradku. Paleta zeleninových druhov, ktoré majú prívlastok okrasné, je taká bohatá, že si nebudete vedieť vybrať.
Dominantné listy
Existuje iba málo druhov zeleniny, po ktoré by ste si mohli zájsť na hriadku v januári. Toskánsky kel je však jednou z nich. Odroda ‘Nero di Toscana’ je veľmi dekoratívna a dá sa využiť aj v zmiešanom záhone. Sivozelené štruktúrované bublinaté listy sú výraznou dominantou, ktorá vydrží až do neskorej zimy. Ťažko povedať, či ide o kel kučeravý alebo vráskavý kel listový. Rozhodne však patrí do širokej čeľade kapustovitých (Brassicaceae) a je príbuzný kapusty, karfiolu i kelu.
Zdroj: shutterstock
V okrasnom záhone využijete aj klasické odrody kelu kučeravého, ktoré však nemusíte nechať rásť až do zimy. Listy môžete zberať aj mladé, sú krehkejšie a chutnejšie. Odroda ‘Nero Di Toscana’ tvorí veľkú listovú ružicu s oválnymi listami s množstvom bubliniek.
Netvorí hlávku ani buľvu, iba ružicu tuhších listov, ktoré výborne odolávajú chladu i mrazu. Okrasný kel je absolútne nenáročný, dá sa vysievať od mája do júla priamo do pôdy alebo si môžete predpestovať priesady. Treba počítať s tým, že rastlina narastá do značných rozmerov, nechajte jej preto pri výsadbe priestor 40 až 50 cm na každú stranu. Spracovanie v kuchyni je podobné ako pri keli kučeravom. Listy treba najskôr spariť, až potom použiť do polievok, omáčok či ako prílohu k mäsu.
Pestrofarebné stopky
Aj mangoldy môžu byť zaujímavým doplnkom zmiešaného záhona. Mohutná rastlina vynikne zaujímavými listami aj tlstými farebnými stopkami. Vydržia na hriadke celé leto a v prvom roku väčšinou nekvitnú. Pokiaľ ich vysejete neskôr, budú zdobiť záhradu až do zimy, keďže sú aj mrazuvzdorné.
Zdroj: shutterstock
Listový mangold má tenkú stopku a menšiu veľmi bublinatú čepeľ, ktorá môže byť podľa odrody sfarbená na zeleno, žltozeleno, zelenofialovo, fialovo až červeno.
- ‘Lucullus’ je odroda so širokými listami, hrubými rebrami a bielymi stopkami 6 cm širokými a 2 až 3 cm hrubými. Seje sa na jar a zberá sa opakovane po celý rok. Nevybieha do kvetu.
- ‘Fordbook Giant’ vytvára mohutnú rastlinu so širokými bielymi stopkami a svetlozelenými listami.
- ‘Magenta Sunset’ vyniká výrazne naružovo sfarbenými stopkami. Nenáročná odroda na opakovaný zber. Mladé listy sú hladké, staršie jemne bublinaté, výborné surové do šalátov alebo tepelne upravené.
Výrazné ružice listov
Okrasný kel či kapusta sú blízki príbuzní tradičného kelu a kapusty s tým rozdielom, že boli vyšľachtené kvôli otvorenej ružici listov s výrazne vyfarbeným stredom. Listy môžu byť hladké (okrasná kapusta) alebo silne kučeravé (okrasný kel), celokrajové až silne vykrajované. Stred ružíc sa vyfarbuje do červenej, ružovej alebo bielej farby. K vyfarbovaniu dochádza až pri poklese nočných teplôt pod 10 °C.
Zdroj: shutterstock
K vyfarbovaniu listových ružíc okrasných hlúbovín dochádza až pri poklese nočných teplôt pod 10 °C.
V lete nenápadné zelené listové ružice na hriadkach ľahko prehliadnete. V polovici septembra sa však stanú výraznou dominantou záhrady a zostanú ňou až do neskorej jesene. Táto zelenina nájde uplatnenie nielen na zeleninovej hriadke. Balkóny a terasy sú pre ňu ako stvorené. Debničky na parapetoch vysaďte okrasnými hlúbovinami a budete sa z nich tešiť ešte pár mesiacov. Navyše keď vás omrzia, môžete ich zjesť. Okrasný kel patrí medzi hlúboviny a jeho listy sú jedlé.
Štruktúrované plody
CITRÓNOVÉ UHORKY: Uhorky nemusia byť iba zelené a mať prívlastok nakladačky či hadovky. Aj v rodine uhoriek je veľa typov a odrôd, ktoré sú krásne a jedlé zároveň. Odroda ‘Lemon Cucumber’ má okrúhle plody so žltou šupkou. Slovo citrón má v názve iba pre svoju farbu, v chuti by ste ho hľadali zbytočne. Dužina je biela chrumkavá s pomerne výraznými semenami. Rastlina má lianovitý rast a pestuje sa rovnako ako naše tradičné uhorky. Výhodou je vertikálne pestovanie na drôtenke či inej opore. Rastlina potrebuje na opelenie hmyz, preto ju pestujte vonku. Plody sa zberajú v mladom štádiu. Rastlina bude pri pravidelnom zbere nasadzovať ďalšie.
Zdroj: shutterstock
Plody „citrónovej uhorky“ majú bielu sladkú aromatickú šťavnatú dužinu. V kuchyni svojím použitím nahrádzajú skôr paradajky.
ZELENINOVÉ MELÓNY: India je domovinou uhoriek, ktoré sa botanicky radia skôr k melónom. Plody sú menšie, guľovité, žlté, niekedy so zelenými pruhmi a v zrelom štádiu im chýba sladkosť. Majú chrumkavú textúru, konzumujú sa aj so šupkou a často aj so semenami. Na rozdiel od iných druhov zeleniny z čeľade tekvicovité (Cucurbitaceae) neobsahujú horkú substanciu cucurbitacín. Odroda ‘Yellow Ball’ je selekciou z klasickej indickej krajovej odrody „dosekai“. Plody sú guľaté, 11 až 14 cm veľké s jasnožltou šupkou a bielou dužinou. Pestujú sa ako klasické uhorky, na vývoj plodu však potrebujú opelenie. Plody sa dajú výborne skladovať a dlho si udržujú chrumkavú textúru.
Zdroj: www.dobrasemena.cz
Odroda ‘Yellow Ball’ je selekciou z klasickej indickej krajovej odrody „dosekai“. Plody sú guľaté, 11 až 14 cm veľké s jasnožltou šupkou a bielou dužinou.
TEKVICOVÉ UHORKY: Odroda ‘Carosello Barese’ je tradičná talianska krajová zelenina z oblasti Bari. Plody sú oválne, mierne rebrovité, pokryté jemnými krátkymi trichómami. Hoci patria k „zeleninovým melónom“ (Cucumis melo var. flexuosus), vzhľadom pripomínajú uhorky, ktoré sa dajú využiť za čerstva, spracovaním zase tekvice, ktoré sa hodia na tepelnú úpravu. Plody nie sú horké ani v plnej zrelosti, ale ani sladké. Chuťou pripomínajú niečo medzi uhorkou a cuketou.
Zdroj: www.dobrasemena.cz
Odroda ‘Carosello Barese’ je tradičná talianska krajová zelenina z oblasti Bari. Plody sú oválne, mierne rebrovité, pokryté jemnými krátkymi trichómami.
AFRICKÉ NAKLADAČKY: Uhorka angúria ‘Liso Calcuta’ (Cucumis anguria) je pôvodom africký druh dnes rozšírený po celom svete. Mladé plody na dlhých stopkách sa zberajú a využívajú ako naše klasické uhorky nakladačky. Plazivá rastlina s tenkými stonkami sa pestuje ako štandardné uhorky, výhony dosahujú dĺžku až 2,5 m. Pri pestovaní sa odporúča predpestovať priesady a vysádzať ich von po troch zmrznutých svätých v druhej polovici mája.
Zdroj: www.dobrasemena.cz
Uhorka angúria ‘Liso Calcuta’ je pôvodom africký druh dnes rozšírený po celom svete. Mladé plody na dlhých stopkách sa zberajú a využívajú ako naše klasické uhorky nakladačky.
Rôznotvárnosť tekvíc
Tekvice sú veľká zeleninová rodina, ktorá je jedlá a okrasná zároveň. Existuje celá skupina drobných odrôd, ktoré sú také malé, že sa využívajú hlavne na okrasné účely. Keď sa však zameriate na plody veľkých jedlých tekvíc, nájdete medzi nimi skutočné skvosty.
Zdroj: www.dobrasemena.cz
Na okrasné účely vždy zberajte úplne vyzreté plody s pevnou a tvrdou šupkou. Ich tvrdosť si najlepšie overíte tak, že do nej skúste zaryť nechtom. Plody, ktoré sú mladé a ich šupka je mäkká, rýchlo hnijú, preto nie sú vhodné na okrasné účely.