Mäta je obľúbená trvalka, ktorá pochádza z Južnej Ameriky. Medzi najznámejšie druhy patrí mäta pieporná a mäta zelená. Pridanie jediného lístka mäty do vody dokáže výrazne zlepšiť jej chuť a dodať jej sviežosť. Aké sú však najlepšie metódy sušenia mäty?
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: PharmDr. Klára LAPINOVÁ
Mäta sa najlepšie zbiera podľa potreby odrezávaním stoniek. Ideálny čas na zber je tesne pred začiatkom kvitnutia. Mäta rastúca vo voľnej prírode sa zberá pred aprílom, zatiaľ čo záhradnú mätu je najlepšie zbierať v júni. Môžete ju však zbierať na sušenie aj počas letných mesiacov.
SPÔSOBY SUŠENIA NÁJDETE NA ĎALŠEJ STRANE!
Sušenie mäty v rúre
Sušenie mäty zahŕňa niekoľko jednoduchých krokov:
- Dôkladne opláchnite listy pod studenou vodou, aby ste odstránili nečistoty.·
- Osušte ich papierovou utierkou, aby ste sa zbavili nadbytočnej vody.·
- Oddelte listy od stoniek – stonky môžete využiť na prípravu smoothie.·
- Sušenie v rúre: Nastavte ju na 30 až 35 stupňov Celzia, položte listy na plech s papierom na pečenie a sušte asi 4 hodiny, kým listy nebudú krehké.
Sušenie mäty v sušičke na ovocie a zeleninu
V sušičke na ovocie a zeleninu rozložte mätu na plochu tak, aby sa listy neprekryli. Nezabúdajte ponechať dostatok miesta medzi jednotlivými vrstvami, aby mohla mäta dobre cirkulovať vzduchom. Sušenie v sušičke trvá približne 5 hodín. Hotové listy by mali byť krehké na dotyk.
Sušenie mäty na vzduchu
Mäta môže byť sušená aj prirodzeným spôsobom, čo je skvelé pre prípravu čajov alebo infúzií. Tento postup zahŕňa uchovanie stoniek, ktoré zviažete do zväzku a zavesíte hore nohami na suchom mieste.