Vypestovali ste ŠALÁT s HORKOU chuťou? Ako tomu predísť?
18. 4. 2024, 18:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:41)

Zdroj: Shutterstock
„Pri pestovaní šalátu v skleníku sa mi často stáva, že zostane horký. Čo môže byť príčinou a ako sa tomu vyvarovať?“

Zdroj: Kocky z hliny pre rastliny
Zdroj: Archív NMH
Ing. Peter GAJDOŠTIN, zeleninár
Horčiny sú prirodzená zložka hlávkového šalátu. Ich podiel v listoch sa prezrievaním a jeho vybiehaním do kvetu zvyšuje. Obsah horčín ovplyvňuje vysoká teplota a všetky faktory, ktoré spôsobujú spomalenie alebo zastavenie rastu – málo vody, nedostatočná výživa, ale i nadbytok dusíka.
Zdroj: Łukasz Borys
Šalát listový – zmes
Ak sa chcete horkému šalátu vyhnúť, poskytnite rastlinám dostatočnú a pravidelnú závlahu a vyrovnanú výživu. V neskorej jari, keď počas dňa teploty v skleníku výrazne stúpajú, dôsledne vetrajte.