Niektoré kuchynské zvyšky sa rozhodne neoplatí len tak vyhodiť. Radšej si pripravte prírodné „zázraky“, ktoré s rastlinami urobia divy. Čo sa oplatí využiť?
- Škrupiny z vajíčok: vďaka obsahu vápnika, ktorý je dôležitý pre zdravý rast buniek, budú obzvlášť užitočné pre rastliny, ktoré potrebujú jeho vyššie množstvo.
- Kávová usadenina: obsahuje veľa draslíka, čím posilňuje obranyschopnosť rastlín a chráni ich pred chorobami. Môže sa pridávať priamo do pôdy, kde pôsobí ako hnojivo, zadržiava vodu a prevzdušňuje pôdu. Ak sa nepoužije vo veľmi koncentrovaných množstvách, výrazne neovplyvní pH pôdy. Pri kyslomilných rastlinách s ňou však nemusíte šetriť. Aróma kávy odpudzuje aj škodlivý hmyz.
- Banánové šupky: obsahujú dôležité živiny pre rastliny, najmä draslík, fosfor a vápnik. Draslík je potrebný pre správny rast a vývoj a tiež posilňuje ich obranyschopnosť. Fosfor podporuje tvorbu koreňov a nasadzovanie kvetov a plodov. Vápnik je nevyhnutný pre silné a zdravé bunky rastlín.
