Mrkva je bohatá na vitamíny a minerály, vyniká svojou chuťou a všestranným využitím v kuchyni. Má vysoký podiel beta karoténu, ktorý sa správa ako antioxidant a ochraňuje bunky pred poškodením. Spomaľuje starnutie buniek.
Pestovanie mrkvy nie je náročné, no musíte vedieť, kedy je vhodné ju vybrať zo zeme. Vhodný čas je začiatkom septembra, keď sa výrazne zmení počasie. Medzi najtypickejšie vlastnosti, kedy mrkvu vybrať, patrí napríklad:
- žltnutie vrcholov;
- priemer mrkvy v strede koreňovej plodiny je väčší ako 1 cm;
- pozdĺžne praskliny v koreňoch naznačujú neskorý zber.
Mrkva pôsobí ako prevencia pred infekciou. Vitamín A pomáha pečeni pri vylučovaní toxínov z tela, dokonca redukuje žlč a tuk v pečeni. Vláknina obsiahnutá v mrkve prečisťuje hrubé črevo a urýchľuje vylučovanie.

Mrkva čistí zuby a ďasná, pretože odstraňuje nános a zvyšky jedla presne ako zubná kefka a pasta. Mrkva stimuluje ďasná a podporuje tvorbu slín, ktoré vyrovnávajú ph v ústach. Minerály v mrkve sú prevenciou proti poškodeniu zubov.