Reklama

Levanduľa ako z rozprávky: Kedy a ako ju správne rezať, aby mala šmrnc?

Stratená vo voňavom poli! Herečka Eva Pavlíková (62) zavítala medzi fialové levandule na bátovské pole.

Zdroj: aep

Reklama

Aby si levanduľa udržala kompaktný tvar a bohato kvitla, doprajte jej rez. Teraz je na to vhodný čas. Pozor však na hĺbku do akej režete, aby ste levanduľu nezničili.

Skôr než rastliny začnú naplno vegetovať, mali by ste zrezať levanduľu. Na jar, na prelome februára a marca režte počas slnečných dní, keď už pominie riziko nočných mrazov.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:35
Remaining Time 0:35
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Levanduľa jarným rezom len získa! Bude zdravá, v lete krásne zakvitne a starú môžete zmladiť

    Diskutabilná hĺbka rezu

    Rastliny zrežte o tretinu výšky tak, aby ste nožnicami odstránili odkvitnuté a suché časti výhonkov tesne nad listami. Z mnohých zdrojov sa dočítate, že nie je správne rezať do dreva, lebo rast sa neobnoví. Ak si to však situácia vyžaduje, levanduľu môžete zmladiť aj zásahom do dreva. Cieľom rezu totiž je podporiť rastlinu v kvitnutí. Podstatou je udržanie pekného kompaktného tvaru, lebo staré rastliny zvnútra kra vyholujú, po čase sa rozčesnú. Vzniknuté holé miesto je nepekné a levanduľa pôsobí neesteticky.

    Zdroj: Zuzka Slaninková

    Naľavo je levanduľa, ktorej v predjarí nebol dopriaty hlboký rez. Rastlina napravo zrezaná bola.

    Ďalšie termíny

    Hlavný rez levandule sa robí na jar, ale udržať kríček v kondícii pomáha aj letný rez, ktorý spočíva v správnom načasovaní, aby sa ker nevysiľoval tvorbou semien, ale sústredil energiu do rastu nových výhonkov. V lete, keď levanduľa odkvitne, včas zrežte odkvitnuté kvety. Pred príchodom zimy môžete zrezať odkvitnuté kvety z druhej vlny kvitnutia. Hlbšie však nerežte, aby rastlinu v prípade tuhšej zimy nepoškodil mráz.

    Anketa

    Už ste levanduľu zrezali?

    Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.

    Autor článku

    Vyštudovala som Záhradníctvo na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite, kde som sa priučila technológii pestovania ovocia, kvetov, zeleniny aj viniča. Lásku k prírode som dostala do vienka od mojich príbuzných, ktorí inklinovali k pestovaniu rastlín a výrobe vína. Po štúdiu moja cesta viedla do redakcie časopisu Záhradkár, kde sa snažím neustále prinášať zaujímavé záhradkárske témy, ktorými žijem aj v súkromí.