Kyslé JABLKÁ nemusia zhniť v PIVNICI! Fašiangové špeciality od Katky Nádaskej
21. 1. 2025, 14:00
Šodó z prešporských vín
"Maškrtné jazýčky dám a ešte maškrtnejšie pánov na niektorom z domácich večierkov príjemne prekvapíš prešporským šodó. Prešporské víno sa líši od bežného tým, že ho robievame z rôznych druhov vín. Z bieleho vznikne žltulinké, z červenej frankovky fialkové, z ríbezľového či jahodového vína červenkasté. Sprav aspoň dve rôzne, lahodí to oku", radí Katka Nádaská.

Zdroj: shutterstock
Hustý jemný krém úžasnej chuti nemusíš podávať len k pupákom, dukátovým buchtičkám alebo s piškótami.
Metličkou rozšľahaj dve deci vína, štyri žĺtky, štipku soli a štyri polievkové lyžice vanilkového cukru. Nádobu vlož do väčšej, v ktorej už vrie voda a jej obsah usilovne šľahaj. Vajcia s vínom sa najprv spenia, potom začnú hustnúť a zdvojnásobia svoj objem. Keď už šľaháš iba hustú penu, odstav šodó z ohňa. V žiadnom prípade sa nesmie variť, lebo by sa skľagalo. Hustý jemný krém úžasnej chuti nemusíš podávať len k pupákom, dukátovým buchtičkám alebo s piškótami. Zmiešaj ho niekedy zo surovými jabĺčkami pokrájanými na kocky, s mesiačikmi ošúpaných pomarančov, s kolieskami banána alebo s odkvapkanými zaváranými jahodami, hruškami či broskyňami. Môžeš ním naplniť košíčky z krehkého cesta a každý ozdobiť višňou naloženou v rume. Vždy bude chutiť, aj keď ho spravíš z podradnejšieho vína, o čom pravdaže hosťom nepovieš.