Kyslé JABLKÁ nemusia zhniť v PIVNICI! Fašiangové špeciality od Katky Nádaskej
21. 1. 2025, 14:00
Starodávne herovky
"Ich príprava je veľmi podobná ako pri fánkach, líšia sa len tvarom. Malé loptičky bohato posypané cukrom sú dodnes obľúbenou fašiangovou pochúťkou Slovákov na Dolnej zemi. V minulosti sa herovky pražili aj na svadby, krstiny, teda všade tam, kde si ľudia želali hojnosť a veselý život," hovorí Katka Nádaská.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Herovky od Katky Nádaskej
Budete potrebovať: 500 g polohrubej múky, 2 žĺtky, 1 lyžica mlieka, štipka práškového cukru, 25 ml rumu, štipka soli, 200 g kyslej smotany, masť alebo olej na vysmážanie, práškový cukor a pol lyžičky mletej vanilky na posypanie
Postup: Všetky suroviny na cesto dajte do misy a vypracujte. Malo by vzniknúť hladké pevnejšie cesto, podobne pevné, ako keď vymiesite na rezance. Rozdeľte ho na 20 bochníčkov a každý vyvaľkajte na tenko do tvaru obdĺžnika alebo elipsy. Obdĺžnik v strede pomocou radielka alebo nožíka rozkrájajte na pásiky, ale tak, aby na krajoch cesto spolu držalo. Obdĺžnik zoberte do rúk, rozoberte jednotlivé pásiky a následne len tak poprekladajte a jemne vytvarujte guľu. Guľu z cesta vložte do dierkovanej naberačky, prikryte druhou dierkovanou naberačkou a ponorte do horúcej masti alebo oleja na vysmážanie. Vysmažte z oboch strán do zlatohneda.Po usmažení nechajte herovky, chvíľu odkvapkať na papierovom obrúsku a následne ich dobre vyváľajte v práškovom cukre zmiešanom s mletou vanilkou.
Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.