Reklama

Kyslé JABLKÁ nemusia zhniť v PIVNICI! Fašiangové špeciality od Katky Nádaskej

Starodávne herovky

"Ich príprava je veľmi podobná ako pri fánkach, líšia sa len tvarom. Malé loptičky bohato posypané cukrom sú dodnes obľúbenou fašiangovou pochúťkou Slovákov na Dolnej zemi. V minulosti sa herovky pražili aj na svadby, krstiny, teda všade tam, kde si ľudia želali hojnosť a veselý život," hovorí Katka Nádaská.

Herovky od Katky Nádaskej

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Herovky od Katky Nádaskej

Budete potrebovať: 500 g polohrubej múky, 2 žĺtky, 1 lyžica mlieka, štipka práškového cukru, 25 ml rumu, štipka soli, 200 g kyslej smotany, masť alebo olej na vysmážanie, práškový cukor a pol lyžičky mletej vanilky na posypanie

Postup: Všetky suroviny na cesto dajte do misy a vypracujte. Malo by vzniknúť hladké pevnejšie cesto, podobne pevné, ako keď vymiesite na rezance. Rozdeľte ho na 20 bochníčkov a každý vyvaľkajte na tenko do tvaru obdĺžnika alebo elipsy. Obdĺžnik v strede pomocou radielka alebo nožíka rozkrájajte na pásiky, ale tak, aby na krajoch cesto spolu držalo. Obdĺžnik zoberte do rúk, rozoberte jednotlivé pásiky a následne len tak poprekladajte a jemne vytvarujte guľu. Guľu z cesta vložte do dierkovanej naberačky, prikryte druhou dierkovanou naberačkou a ponorte do horúcej masti alebo oleja na vysmážanie. Vysmažte z oboch strán do zlatohneda.Po usmažení nechajte herovky, chvíľu odkvapkať na papierovom obrúsku a následne ich dobre vyváľajte v práškovom cukre zmiešanom s mletou vanilkou.

Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.

Strana

3/3

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Reklama