Máte radi JAHODY? 4 recepty na vynikajúce ovocné lahôdky
21. 6. 2023, 13:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:39)

Zdroj: Canva
Leto sa blíži a s ním aj dozrievanie drobného ovocia, ako sú napr. jahody, maliny, ríbezle a pod. Preto si pripravíme tieto 4 chutné recepty, ktoré sú BEZ PEČENIA!
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Jahodová torta
Zdroj: Canva
Torta s jahodami
Na korpus budeme potrebovať:
- 100g maslových sušienok
- 50g rozpusteného masla
Na plnku:
- 700g jahôd
- 3 PL cukru
- 2 vrecúška stužovača do želatíny
- 120ml hustého bieleho jogurtu
- 400ml smotany na šľahanie
- 2 PL práš. cukru
- 1 vanilkový cukor
Na dozdobenie:
- 200g drobného ovocia
- 2-3 PL rozpustenej želatíny
POSTUP:
Na jemno rozdrvené sušienky zmiešajte s maslom. Takúto masu dajte na dno tortovej formy s priemerom 20 cm a dajte do chladničky. Jahody v hrnci uvarte spolu s cukrom na miernom ohni. Následne rozmixujte a nechajte vychladiť. 1 balíček stužovača do želatíny pripravte podľa návodu na obale a zmiešajte spolu so 100ml dotuha vyšľahanej šľahačky. Následne zmes zmiešajte spolu s jahodovou zmesou a vylejte na korpus a dajte opäť do chladničky. Medzitým si vyšľahajte zvyšnú smotanu na šľahanie do tuha. Biely jogurt zmiešajte spolu s vanilkovým cukrom, druhým balíčkom stužovača do želatíny, pripraveného podľa návodu, a tieto dve biele zmesi dajte dokopy. Následne vylejeme na tortu, uhladíme a dáme opäť do chladna, ideálne na celú noc. Nakoniec dozdobíme drobným ovocím, ktoré prelejeme želatínou, pripravenou podľa návodu na obale.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zákusok z cukrárne - želatínová kocka.
Malinové kocky
Budeme potrebovať:
- 100g pomletých lieskovcov
- 100-130g rozpustenej čokolády
- maliny
- 250g masla
- 150g práš. cukru
- 1PL mandľového likéru
- 1PL malinového likéru
- 1 vanilkový cukor
- bielu čokoládu
- posekané pistácie
POSTUP:
Do misky si dáme pomleté lieskovce s rozpustenou čokoládu a dôkladne spolu zmiešame. Rovnomerne túto zmes dáme na dno menšej keramickej misky a dáme do chladničky. Maslo vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Stuhnuté cesto pokvapkáme mandľovým likérom, dáme na to maslovú plnku a dáme opäť do chladničky na pár hodín. Vyberieme, pokvapkáme malinovým likérom a ozdobíme kúskami malín, nastrúhanej bielej čokolády a nasekanými pistáciami.
Zdroj: Canva
Košíčky plnené mascarpone a ovocím
Košíčky s miešaným ovocím
Na cesto budeme potrebovať:
- 100g najemno pomletých piškót
- 1PL kakaa
- 60g rozpusteného masla
Na plnku:
- 150 g mascarpone
- 1PL práš. cukru
- 1 vanilkový cukor
- 100ml vyšľahanej šľahačky
- 400g drobného ovocia
- 1 balíček čírej želatíny
POSTUP:
Piškóty si nameľte a zmiešajte spolu s preosiatym kakaom a vychladnutým maslom. Do menších formičiek dajte na dno potravinovú fóliu a po menších kúskoch vysteľte dno aj boky formičiek pripraveným cestom. Dajte do chladničky zatuhnúť. Medzitým si vymiešajte mascarpone s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom, postupne a opatrne primiešajte vyšľahanú šľahačku. Ovocie umyte a osušte a želatínu si pripravte podľa návodu na obale. Pripravené košíčky vytiahnite z chladničky, naplňte pripraveným krémom, poukladajte ovocie a zalejte želatínou. Nechajte stuhnúť v chladničke ideálne do druhého dňa. Pred podávaním stiahnite potravinovú fóliu a podávajte.
Zdroj: Canva
Jahodový tunel
Jahodový tunel
Budeme potrebovať:
- 600g ricotty
- 100ml šľahačky
- 7 plátkov želatíny
- mlieko
- med
- 500g jahôd
- sušienky
- 250g jahôd na ozdobenie
Šľahačku vyšľaháme do tuha. V druhej miske zmiešame ricottu s medom. Želatínu pripravíme podľa návodu a následne ju rozpustíme v troche mlieka. Umyté a osušené jahody nakrájame na drobné kúsky, ktoré opatrne vmiešame do ricotty, pridáme šľahačku a pripravenú želatínu. Všetko zľahka premiešame a spojíme v jednu masu. Úzku formu vyložíme potravinovou fóliou a na dno dáme sušienky. Vylejme jahodovo-ricottovú zmes a dáme do druhého dňa do chladničky zatuhnúť. Po stuhnutí vyklopíme tunel a ozdobíme ho jahodami.