V obchode takúto nakúpite! Hviezdny recept na domácu MARLENKU + FOTOPOSTUP
9. 12. 2023, 11:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:40)

Zdroj: shutterstock
Milujete vôňu perníkového korenia, sladkosť medu a výraznú chuť vlašských orechov a karamelizovaného mlieka? Tak potom tento recept na domáci český medovník alias marlenku musíte vyslúšať!
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Tradičný český medovník
Na cesto budete potrebovať: 900 g hladkej múky • 100 g masla • 4 lyžice medu • 300 g cukru • 2 lyžičky jedlej sódy • 2 vajcia • 10 lyžíc mlieka • 30 g mletých vlašských orechov (posýpka)
Na žĺtkový krém: 1 hrnček mlieka • 2 lyžice hrubej múky • 3 žĺtky • pol hrnčeka práškového cukru • 200 g masla
Na karamelový krém: 1 plechovku (397 g) sladeného kondenzovaného mlieka • 30 g mletých vlašských orechov • 200 g masla
Na kávovú zmes: 2 lyžičky instantnej kávy • 100 ml vody • 100 ml smotany • 1 balíček vanilkového cukru • 3 lyžice rumu
Zdroj: shutterstock
Table,With,Baking,Ingredients.,Plaster,Beige,Background.,View,From,Above
POSTUP nájdete na ďalšej strane >>>
CESTO
Vo vodnom kúpeli alebo na miernom ohni pomaly rozpustite maslo a pridajte med, cukor, sódu a vajcia. Zmes miešajte dovtedy, kým cukor skaramelizuje a zmes dostane penovú konzistenciu a zlatistú farbu. Trvá to približne 10 minút. Preložte zmes do väčšej misy a ešte za tepla do nej pridávajte múku a mlieko. Na pomúčenej doske vypracujte hladké kompaktné cesto. Rúru predhrejte na 175 °C.
Zdroj: pinterest/emmaslieblingsstuecke.com
Na pomúčenej doske vypracujte hladké kompaktné cesto. Rúru predhrejte na 175 °C.
Cesto rozdeľte na 5 dielov a vyvaľkajte z nich 3 až 5 mm hrubé korpusy s priemerom 30 cm. Popichajte ich vidličkou, aby sa netvorili bubliny, a pečte ich jednotlivo na papieri na pečenie. Plát je upečený, keď zavonia a zružovie (asi po 6 minútach). Potom nechajte pláty na chladnej ploche vychladnúť. Vyberte plechovku kondenzovaného mlieka z tlakového hrnca a nechajte vychladnúť. Medzitým začnite pripravovať krémy.
Ako pripraviť krémy na naplnenie? >>>
ŽĹTKOVÝ KRÉM
Na miernom ohni nechajte zhustnúť mlieko s hrubou múkou a za stáleho miešania ho nechajte vychladnúť. V mise, najlepšie elektrickým šľahačom, vyšľahajte žĺtky s cukrom na penu. Postupne do nej primiešavajte vychladnutú mliečnu kašu a zmäknuté kúsky masla, až vznikne hladký žĺtkový krém.
Zdroj: pinterest/emmaslieblingsstuecke.com
Cesto rozdeľte na 5 dielov a vyvaľkajte z nich 3 až 5 mm hrubé korpusy s priemerom 30 cm.
KARAMELOVÝ KRÉM
Aby ste získali karamel do krému, dajte si vopred na 2 hodiny uvariť sladené kondenzované mlieko v plechovke. Studený karamel presuňte z plechovky do misky, pridajte jemne mleté vlašské orechy a maslo a vyšľahajte na krém.
Zdroj: pinterest/emmaslieblingsstuecke.com
Plát je upečený, keď zavonia a zružovie (asi po 6 minútach). Potom nechajte pláty na chladnej ploche vychladnúť. Podľa veľkého taniera vykrojte okrúhle tvary.
Ako medovník naplniť a ozdobiť? >>>
KÁVOVÁ ZMES
Instantnú kávu zalejte vriacou vodou, nechajte ju trochu vychladnúť primiešajte do nej smotanu, vanilkový cukor a rum. Z vychladnutých medových plátov podľa veľkého taniera vykrojte okrúhle tvary a polejte ich z oboch strán kávovou zmesou. Oba krémy pri natieraní jednotlivých vrstiev striedajte.
Zdroj: pinterest/emmaslieblingsstuecke.com
Medové pláty polejte z oboch strán kávovou zmesou. Oba krémy pri natieraní jednotlivých vrstiev striedajte.
To, čo vám z nich nakoniec zostane, zmiešajte a použite na vonkajšiu úpravu torty. Zmiešaným krémom celú tortu bohato obtrite. Z mletých vlašských orechov a medových odrezkov urobte posýpku, ktorou na záver celú tortu posypete. Medovník uložte na chladné miesto, servírovať ho môžete už o 24 hodín.
Zdroj: pinterest/emmaslieblingsstuecke.com
Medovik - Russische Honigtorte