Poznáte korenie SUMAK? Pre TOTO sa ho oplatí mať v zásobe!
26. 12. 2022, 6:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:37)

Zdroj: Pinterest/flickr.com
Niektoré koreniny nielenže krásne doplnia chuť jedál, ale vynikajú aj blahodarnými účinkami na organizmus. Jednou takou koreninou je aj sumak, s obľubou vyhľadávaný známymi šéfkuchármi.

Zdroj: NMH/Záhradkár
Sumach pálkový (Rhus typhina) možno poznáte ako okrasný strom parkov a záhrad. Ako všestranné korenie pod názvom sumak, sumac alebo sumah sa však používajú usušené a zomleté tmavočervené plody jeho príbuzného druhu sumacha garbiarskeho (Rhus coriaria), ktoré sú obľúbenou súčasťou kuchýň Blízkeho východu.
Zdroj: Shutterstock
Sumach garbiarsky (Rhus coriaria)
Známy je už od čias staroveku, keď ho starí Rimania používali nielen na ochutenie jedál, ale aj pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Zastavovali nim krvácanie a používali ho pri ochoreniach žalúdka a proti hnačkám. Sumak vyniká nízkym obsahom kalórií, je bohatý na vitamín C a množstvo antioxidantov, ktoré blahodarne pôsobia na celkové zdravie. Nájdete v ňom zmes polyfenolov a flavonoidov, ako je kyselina gallová, metylgalát, kaempferol a kvercetín.
Prečo sa ho oplatí mať v zásobe a ako ho použiť sa dočítate na ďalšej strane! ►►►
Zdroj: Pinterest/blog.biotrust.com
Korenie sumak je obľúbenou zložkou najmä v libanonskej kuchyni.
Ako pomôže?
- Priaznivo vplýva na trávenie, upokojuje žalúdok, zabraňuje hnačkám či nadúvaniu.
- Pôsobí aj antimikrobiálne, protizápalovo.
- Pomôže pri ochoreniach dýchacích ciest
- Zmierňuje bolesti svalov.
- Reguluje krvný cukor.
Zdroj: Pinterest/littleferrarokitchen.com
Turecký cibuľový šalát so sumakom
Ako ho použiť?
Svojou kyslou chuťou plnohodnotne nahradí citróny. Hodí sa k mäsitým jedlám, k rybe, ale i do šalátov. Výborne dochutí grilované pokrmy, polievky či hummus. Jeho chuť najviac vynikne, ak ho pridáte do jedla tesne pred podávaním.
Ako čaj
Pri žalúdočných ťažkostiach si z neho môžete pripraviť čaj. Má silné antiseptické vlastnosti, rýchlo odstraňuje z tela infekcie a baktérie. Stačí, ak do hrnčeka nalejete jeden a pol šálky vody a vložíte jednu lyžičku sumaku. Priveďte k varu a po 5 až 6 minútach odstavte zo sporáka. Užívajte jednu šálku denne.
Vynikajúci recept na pečené kura so sumakom nájdete na ďalšej strane! ►►►
Zdroj: Pinterest/purewow.com
Kuracie stehná so sumakom, granátovým jablkom a pečenou mrkvou
Kuracie stehná so sumakom, granátovým jablkom a pečenou mrkvou
Budete potrebovať: 500 ml cmaru • 1 lyžicu soli • 1 lyžičku mletého sumaku • ½ šálky šťavy z granátového jablka • ½ šálky extra panenského olivového oleja • 6 kuracích stehien • 8 mrkiev aj s vňaťou • 1 malú čiernu reďkovku • 1 lyžicu citrónovej šťavy • semienka granátového jablka na ozdobu
POSTUP:
- Vo veľkej mise vyšľahajte cmar, soľ, sumak, ¼ šálky šťavy z granátového jablka a 2 polievkové lyžice olivového oleja. Pridajte kuracie stehná a dobre premiešajte, aby sa v marináde obalili. Prikryte a nechajte cez noc v chladničke.
- Nasledujúci deň predhrejte rúru na 220 °C. Odstráňte listy z mrkvy, dobre ich opláchnite, pričom 2 šálky jemných listov nechajte bokom. Nakrájajte mrkvu na asi 3 cm kúsky a vložte do strednej misky s ¼ šálky olivového oleja a 2 lyžicami šťavy z granátového jablka. Dochuťte soľou a všetko spolu premiešajte.
- Mrkvu preložte na plech a samostatne opekajte aspoň 15 minút, kým nezíska farbu. Marinované kura pridajte na plech k mrkve a spolu pečte 40 až 45 minút. Vyberte z rúry a nechajte 5 minút odpočívať.
- Medzitým v malej miske premiešajte odložené mrkvové listy a reďkovku nakrájanú na tenké plátky so zvyšnými 2 lyžicami olivového oleja a citrónovou šťavou. Dochuťte soľou.
- Upečené kura pokvapkajte zvyšnými 2 polievkovými lyžicami šťavy z granátového jablka, pridajte šalát s mrkvovými listami, ozdobte sumakom a semienkami granátového jablka a podávajte. Dobrú chuť!