Reklama

Poznáte korenie SUMAK? Pre TOTO sa ho oplatí mať v zásobe!

Sumach garbiarsky (Rhus coriaria)

Zdroj: Pinterest/flickr.com

Reklama
záhradkár logo

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov

Niektoré koreniny nielenže krásne doplnia chuť jedál, ale vynikajú aj blahodarnými účinkami na organizmus. Jednou takou koreninou je aj sumak, s obľubou vyhľadávaný známymi šéfkuchármi.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER: 10 POTRAVÍN skvelých na trávenie s dávkou enzýmov
    Zdroj: NMH/Záhradkár

    Sumach pálkový (Rhus typhina) možno poznáte ako okrasný strom parkov a záhrad. Ako všestranné korenie pod názvom sumak, sumac alebo sumah sa však používajú usušené a zomleté tmavočervené plody jeho príbuzného druhu sumacha garbiarskeho (Rhus coriaria), ktoré sú obľúbenou súčasťou kuchýň Blízkeho východu.

    Zdroj: Shutterstock

    Sumach garbiarsky (Rhus coriaria)


    Známy je už od čias staroveku, keď ho starí Rimania používali nielen na ochutenie jedál, ale aj pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Zastavovali nim krvácanie a používali ho pri ochoreniach žalúdka a proti hnačkám. Sumak vyniká nízkym obsahom kalórií, je bohatý na vitamín C a množstvo antioxidantov, ktoré blahodarne pôsobia na celkové zdravie. Nájdete v ňom zmes polyfenolov a flavonoidov, ako je kyselina gallová, metylgalát, kaempferol a kvercetín.

    Prečo sa ho oplatí mať v zásobe a ako ho použiť sa dočítate na ďalšej strane! ►►►

    Zdroj: Pinterest/blog.biotrust.com

    Korenie sumak je obľúbenou zložkou najmä v libanonskej kuchyni.

    Ako pomôže?

    • Priaznivo vplýva na trávenie, upokojuje žalúdok, zabraňuje hnačkám či nadúvaniu.
    • Pôsobí aj antimikrobiálne, protizápalovo.
    • Pomôže pri ochoreniach dýchacích ciest
    • Zmierňuje bolesti svalov.
    • Reguluje krvný cukor.

    Zdroj: Pinterest/littleferrarokitchen.com

    Turecký cibuľový šalát so sumakom

    Ako ho použiť?

    Svojou kyslou chuťou plnohodnotne nahradí citróny. Hodí sa k mäsitým jedlám, k rybe, ale i do šalátov. Výborne dochutí grilované pokrmy, polievky či hummus. Jeho chuť najviac vynikne, ak ho pridáte do jedla tesne pred podávaním.

    Ako čaj

    Pri žalúdočných ťažkostiach si z neho môžete pripraviť čaj. Má silné antiseptické vlastnosti, rýchlo odstraňuje z tela infekcie a baktérie. Stačí, ak do hrnčeka nalejete jeden a pol šálky vody a vložíte jednu lyžičku sumaku. Priveďte k varu a po 5 až 6 minútach odstavte zo sporáka. Užívajte jednu šálku denne.

    Vynikajúci recept na pečené kura so sumakom nájdete na ďalšej strane! ►►►

    Zdroj: Pinterest/purewow.com

    Kuracie stehná so sumakom, granátovým jablkom a pečenou mrkvou

    Kuracie stehná so sumakom, granátovým jablkom a pečenou mrkvou

    Budete potrebovať: 500 ml cmaru • 1 lyžicu soli • 1 lyžičku mletého sumaku • ½ šálky šťavy z granátového jablka • ½ šálky extra panenského olivového oleja • 6 kuracích stehien • 8 mrkiev aj s vňaťou • 1 malú čiernu reďkovku • 1 lyžicu citrónovej šťavy • semienka granátového jablka na ozdobu

    POSTUP:

    1. Vo veľkej mise vyšľahajte cmar, soľ, sumak, ¼ šálky šťavy z granátového jablka a 2 polievkové lyžice olivového oleja. Pridajte kuracie stehná a dobre premiešajte, aby sa v marináde obalili. Prikryte a nechajte cez noc v chladničke.
    2. Nasledujúci deň predhrejte rúru na 220 °C. Odstráňte listy z mrkvy, dobre ich opláchnite, pričom 2 šálky jemných listov nechajte bokom. Nakrájajte mrkvu na asi 3 cm kúsky a vložte do strednej misky s ¼ šálky olivového oleja a 2 lyžicami šťavy z granátového jablka. Dochuťte soľou a všetko spolu premiešajte.
    3. Mrkvu preložte na plech a samostatne opekajte aspoň 15 minút, kým nezíska farbu. Marinované kura pridajte na plech k mrkve a spolu pečte 40 až 45 minút. Vyberte z rúry a nechajte 5 minút odpočívať.
    4. Medzitým v malej miske premiešajte odložené mrkvové listy a reďkovku nakrájanú na tenké plátky so zvyšnými 2 lyžicami olivového oleja a citrónovou šťavou. Dochuťte soľou.
    5. Upečené kura pokvapkajte zvyšnými 2 polievkovými lyžicami šťavy z granátového jablka, pridajte šalát s mrkvovými listami, ozdobte sumakom a semienkami granátového jablka a podávajte. Dobrú chuť!

    Autor článku

    redakcia Záhradkár

    Kolektív autorov
    Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.